Select Page

Általános Információk

Csongrád gazdasága sokszínű. A város elhelyezkedése, makrokörnyezetének gazdagsága, kedvező feltételeket nyújt a hagyományos mezőgazdasági és ipari tevékenységhez éppúgy, mint az idegenforgalom, a szolgáltatás fejlődéséhez. A mezőgazdaságban még mindig meghatározó a szántóföldi gabona- és takarmánytermesztés, az olajos magvak termelése. Tartós és sikeres ágazat maradhat a szõlészet és a borászat, és jók az adottságok a térségben (Felgyõ, Bokros, Csanytelek, Tömörkény) a zöldség- és virágtermesztésre is.
A városban 1000-1100 vállalkozást tartanak nyilván, melybõl a társas vállalkozások száma meghaladja a 200-at. E társasvállalkozások adják az összes árbevétel 80-85 %-át (mintegy 17-18 milliárd Ft). A társasvállalkozások kb. 25 %-a ipari vállalkozás. Az ipari vállalkozásokban igen nagy szerepet játszanak a külföldi érdekeltségek és kapcsolatok.
Például: MARS Magyarország Kft. – amerikai.

Termelésben és foglalkoztatásban is igen jelentős Csongrádon a fémfeldolgozás, légtechnikai berendezések gyártása. A hagyományosan élenjáró PANOL – PLUSZ Kft. mellett új vállalkozások sora nőtt fel az utóbbi években e szakmában: HUNDEC Kft., LARODO Légtechnikai Kft., HORVÁTH Légtechnikai Kft., PIPE LINE Kft.
Még mindig jelentős a városban: – a bútoripar, faipar – Roba TISZA Kft.
A csökkent munkaképességű munkavállalók egy része pedig munkát végezhet a Piroskavárosi Kht., Rehabilitációs és foglalkoztató Kht., Főkefe Kft. Csongrádi Telephelyein.
Természetesen további új vállalkozások letelepedése is várható a városban, elsősorban a Csongrádi Környezetvédelmi Ipari Park területén. Csongrád térségében a munkanélküliség, az elmúlt években fokozatosan csökkent és ma már tartósan az országos és a megyei átlag alatt van. De a gazdaság megtartó ereje még gyenge. Sok, felkészült fiatal, tanulmányai után nem tud visszatérni a városba megfelelő munkahelyek hiányában.
Jól egészíti ki Csongrád gazdaságát az idegenforgalom és a szolgáltatás. Ma a városban 500-600 között mozog a kereskedelmi és vendéglátóipari egységek száma, de a nívós szállodai férőhely, szórakozóhely nagyon kevés. A városi gyógyfürdő és strand, a Körös-toroki szabad strand, a “BELVÁROS” műemlékileg védett népi építészeti épületegyüttese és a város más idegenforgalmi értékei jó alapok a turizmus fejlődéséhez, de további befektetésekkel szükséges javítani a feltételeket.

Rendezvénynaptár

  1. Tóth-Kovács József – Délvidéki életképek c. kiállítása

    április 12 @ 18:00 - május 13 @ 18:00
  2. Csongrádi Majális és Főzőverseny

    április 30 @ 08:00 - május 1 @ 17:00
  3. Születés hete

    május 2 @ 08:00 - május 5 @ 17:00

Aktuális kérdés

Egyetért-e Ön a Fő utca - Arany János utca - Vég utca (Lidl áruház) kereszteződésében jelzőlámpás csomópont kialakításával?

Loading ... Loading ...

Facebook

Önnek ajánljuk