Select Page

Bokros-Puszta

Bokros-Puszta

Elhelyezkedése:

Bokros-puszta a Tisza jobb partján Bokrostól 1 km-re északkeletre helyezkedik el. Az északnyugat – délkelet csapásirányban húzódó puszta 5 km hosszú, s átlagos szélessége 1,5 km. Bokros-puszta a Lakitelektől Bokrosig húzódó Alpári-ártéri-öblözet legdélibb része. Tájföldrajzilag a Dél-Tisza-völgy nevű kistájhoz tartozik. A pusztát nyugatról és délről félkörívszerűen határolja az ártér fölé 8-10 méterrel magasodó Bokrosi-szőlőhegy, amely a Pilis-Alpári-homokhát nevű kistáj legdélibb nyúlványa

Részei:
Bokros-puszta 8 részből áll: 1. Búzás (holtág), 2. Kabzatelek (holtág), 3. Háromág (holtág), 4. Kis-Bokros, 5. Nagy-Bokros-puszta, 6. Homok-halom (kunhalom), 7. Bokrosi-víztároló, 8. Gyójai Holt-Tisza

nagyret01
Bokros-puszta nem csupán egy egyszerű gyepfolt, hanem hullámtéri gyepek, szikesek, holtágak, laposok, puhafa-ligeterdők mozaikja, amely rengeteg természeti értéket megőrzött a folyamszabályzás előtti tiszai táj ősi állapotából, sokszínű élővilágából.
Bokros-puszta igazi kuriózumai a természetes módon lefűződött holtágak. A parti zonációban főként a nádas és a keskenylevelű gyékényes az uralkodó. A Háromág holtág felszínén a védett tündérfátyol alkot sárga virágszőnyeget. E holtág alsó fokánál a szintén védett sulyom és rucaöröm olykor tömeges.
A Homok-halom löszös anyagból épült kunhalma Csongrád környékén egyik utolsó menedéke a löszfalnövényzet-társulásnak, amelyben a taréjos búzafű dominál. A halom közelében Dr. Tari László egy Árpád-kori templom és temető romjait is feltárta. A halom ledózerolt tetején épített geodéziai toronyból jó kilátás nyílik az egész pusztára, a Bokrosi-szőlőhegyre és a Tiszazugra.
Bokros-pusztán 117 védett madárfaj fordul elő, amelyből 26 fokozottan védett (Bod P. 1997, 1999, 2000, 2001 és Deák J.Á. 1993-2001).
A puszta a Tisza menti zöldfolyosó része, rajta nemzetközi madárvonulási útvonalak vezetnek Észak-Európából a Mediterráneum felé.
A puszta része a NATURA 2000 hálózatnak, ahol a Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatóság vizes élőhely helyreállítási programot hajtott végre.

bok02

A szerzőről:

Szóljon hozzá

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Facebook

Önnek ajánljuk