Select Page

Csongrádi csíramálé

Csongrádi csíramálé

A csíramálét, melyet közel egy évszázada készítenek őseink, már Jókai Mór is megemlíti az Aranyember című regényében “fenséges, mézédes csíramálé”.

Régen karácsony és húsvét táján a nagy böjtök idején fogyasztották, ezt a tápláló édességet, most viszont a téli-tavaszi hónapokban, októbertől-április végéig nagyon kelendő. Rendkívül gazdag vitaminokban, ásványi anyagokban és nyomelemekben. Hazánkban csak Csongrádon és annak környékén ismerik és készítik.

A tiszta, egész szemű búzát egy napig áztatjuk, azután a vizet leöntjük róla, és legalább háromszor átmossuk tiszta vízzel. A tiszta búzát kiterítjük 3 cm vastagon, mely megfelelő hőmérsékleten csírát és gyökérzetet növeszt. A kicsírázott búzát ledaráljuk, majd átmossuk vízzel a pépet. Szétválasztjuk a rostanyagot a csíralétől. A levet liszttel csomómentesen elkeverjük, tepsibe öntjük, és kemencében aranysárgára sütjük.

A mézédes finomságot házilag is el lehet készíteni, de helyette inkább azt javasoljuk, jöjjön el Csongrádra, kóstolja meg, hogy nálunk milyen!

A szerzőről:

Szóljon hozzá

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Rendezvénynaptár

  1. Szimbiózis – kiállítás

    május 19 @ 18:00 - június 24 @ 18:00
  2. Közönség Bora Csongrád 2017.

    június 23 @ 17:00
  3. Robot Acoustic koncert

    június 23 @ 19:00
  4. Budapesti hegedű-hárfa duó – Földesi Lajos és Kocsis Andrea koncertje

    július 12 @ 19:00
  5. II. Menta nap – Gyógy- és fűszernövények fesztiválja

    július 15 @ 08:00 - július 16 @ 17:00
  6. IX. Bokrosi Fogathajtó verseny

    július 22 @ 10:00

Aktuális kérdés

Egyetért-e Ön a Fő utca és a Csemegi Károly utca kereszteződésében egy mini körforgalom kialakításával?

Loading ... Loading ...

Facebook

Önnek ajánljuk