Select Page

Csongrádi csíramálé

Csongrádi csíramálé

A csíramálét, melyet közel egy évszázada készítenek őseink, már Jókai Mór is megemlíti az Aranyember című regényében “fenséges, mézédes csíramálé”.

Régen karácsony és húsvét táján a nagy böjtök idején fogyasztották, ezt a tápláló édességet, most viszont a téli-tavaszi hónapokban, októbertől-április végéig nagyon kelendő. Rendkívül gazdag vitaminokban, ásványi anyagokban és nyomelemekben. Hazánkban csak Csongrádon és annak környékén ismerik és készítik.

A tiszta, egész szemű búzát egy napig áztatjuk, azután a vizet leöntjük róla, és legalább háromszor átmossuk tiszta vízzel. A tiszta búzát kiterítjük 3 cm vastagon, mely megfelelő hőmérsékleten csírát és gyökérzetet növeszt. A kicsírázott búzát ledaráljuk, majd átmossuk vízzel a pépet. Szétválasztjuk a rostanyagot a csíralétől. A levet liszttel csomómentesen elkeverjük, tepsibe öntjük, és kemencében aranysárgára sütjük.

A mézédes finomságot házilag is el lehet készíteni, de helyette inkább azt javasoljuk, jöjjön el Csongrádra, kóstolja meg, hogy nálunk milyen!

A szerzőről:

Szóljon hozzá

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Facebook

Önnek ajánljuk