A csongrádiakat mindig szoros kapcsolat fűzte a Tiszához. Hajdan a folyó biztosította táplálékukat, megélhetésüket, építőanyagot házaik építéséhez. A történelem során védelmet és menedéket nyújtott a környék lakóinak. Az itt élők fő megélhetési formája hosszú évtizedeken keresztül a halászat volt. Halászcsaládok, mondhatni halászdinasztiák lakták a mai Belvárost. Ez a terület halászfalu névvel vonult be a köztudatba.

 

Tegyenek egy sétát itt, Csongrád legrégebbi városrészében, a girbe-görbe utcákban sorakozó takaros, nádtetős, fehérre meszelt falú, venyige feketével elhúzott aljú házak között. Ilyen fajta épületegyüttes kevés van az országban, az Alföldön, pedig egyetlen népi építészeti műemlékegyüttes.

Térjenek be az egykori lakók életmódját bemutató Tájházba és a Kézművesházakba, melyek közül különösen ajánljuk a halászmesterségnek emléket állító Halászházat.

 

Tájház

6640 Csongrád, Gyökér utca 1.
Tel.: 63/481-052
E-mail: muzeum@csongrad.hu

 

Nyitva tartás:

május 1 – október 31.

kedd – vasárnap: 12.00 -17.00

 

Csongrádi Kézművesházak

6640 Csongrád, Belváros

Mobil: 20/369-7774

E-mail: vincze.eva@csongrad.hu

 

Nyitva tartás:

április 1 – május 31.

kedd-szombat: 10.00-16.00

vasárnap: bejelentkezés alapján, valamint rendezvényekhez és naptári ünnepekhez kapcsolódva

június 1- augusztus 31.

kedd – péntek: 10.00-12.00; 15.00-18.00

szombat: 15.00-18.00

vasárnap: bejelentkezés alapján, valamint rendezvényekhez és naptári ünnepekhez kapcsolódva

szeptember 1 – október 31.

kedd-szombat: 10.00-16.00

vasárnap: bejelentkezés alapján, valamint rendezvényekhez és naptári ünnepekhez kapcsolódva

november 1 – március 31.

bejelentkezés alapján, valamint rendezvényekhez és naptári ünnepekhez kapcsolódva

 

Nem hagyhatják ki, hogy megízleljék a kitűnő halételek valamelyikét: halászlének megfőzve, sült vagy rántott, roston vagy bográcsban készített. Mind megunhatatlan!

A csongrádi halászlé receptje

A Csongrádon készülő halászlé alapvetően a szegedi halászléhez hasonlít, hiszen készítésekor alaplében főzzük meg a halfilét és az elkészült ételt tészta nélkül, friss kenyérrel tálaljuk.

A halászlébe szánt halakat filézzük, és a darabokat besózzuk, legalább négy órán át hűtőben tároljuk. Hideg vízben feltesszük főni a csontokat és a megtisztított apróhalat (kárász, keszeg, törpeharcsa). Az alapléhez hal kilónként 20 dkg apró kockára vágott vöröshagymát, egy fehérpaprikát, kevés kockázott paradicsomot teszünk és annyi fűszerpaprikát, hogy éppen csak egy kis színt kapjon. Az alaplevet több órán keresztül főzzük, míg minden alapanyag teljesen puhára fő. Majd leszűrjük, a szűrőben maradó darabokat átpasszírozzuk. Az alaplevet visszatesszük a tűzre és felforraljuk, majd adunk hozzá sót és hal kilogrammonként 1 teáskanál őrölt fűszerpaprikát és egészben néhány csípőset. Hozzáadjuk a haldarabokat és készre főzzük.

Kertvendéglő

 

6640 Csongrád, Dózsa György tér 6.

Tel./fax: 63/483-199

Mobil: 30/285-1915

E-mail: info@kertvendeglo.eu

Web: www.kertvendeglo.eu

 

Nyitva tartás:
Téli szezon: 10:30 – 22:00
Nyári szezon: 10:30 – 23:00

 

Kőcsárda

 

6640 Csongrád, Körös-torok 58.

Tel./fax: 63/483-199

Mobil: 30/902-5706

E-mail: info@kertvendeglo.eu

Web: www.kertvendeglo.eu

 

Nyitva tartás:
Szezonálisan májustól szeptemberig 11:00 – 22:00