Csongrád Város Önkormányzata Képviselõ-testületének

2/2005. (II. 4.) ÖKt.
rendelete

"A Csongrád Város Önkormányzata sporttevékenységgel kapcsolatos feladatairól"


Csongrád Város Önkormányzatának Képviselõ-testülete a helyi önkormányzatokról szóló 1990. évi LXV. törvény 16. § /1/ bekezdésében, és a sportról szóló 2004. évi I. törvény 55. § /1/-/2/ bekezdésében kapott felhatalmazása alapján rendeletet alkot az alábbiak figyelembevételével, összefüggésben a város egészségügyi-, környezetvédelmi-, természetvédelmi-, területfejlesztési célkitûzéseivel.


- A Magyar Köztársaság állampolgárait megilleti a legmagasabb szintû testi- és lelki egészséghez való alkotmányos jog.
- A testkultúra és a sport az egyetemes kultúra része, az egészségvédelem fontos eszköze,
" a szabadidõ eltöltésének hasznos módja,
" jelentõs szerepet tölt be az ifjúság erkölcsi-, fizikai nevelésében,
" segíti az állampolgárok testneveléshez és sporthoz fûzõdõ joga gyakorlati megvalósulását, az esélyegyenlõség (beleértve a fogyatékosok sportját is) jegyében folytatott sporttevékenységet, elõmozdítva a mozgás-gazdag életmód elterjedését, a testedzést.


1. §

A rendelet hatálya kiterjed a Csongrád Város Önkormányzata fenntartásában mûködõ nevelési-oktatási intézményekre, szociális és gyermekvédelmi intézményekre, Csongrád város közigazgatási területén mûködõ sportegyesületekre, sporttal foglalkozó egyéb szervezetekre.


2. §

/1/ Az önkormányzat megfogalmazza sportfejlesztési koncepcióját a központi irányelveknek és a települési igényeknek megfelelõen, a koncepciót folyamatosan felülvizsgálja, és gondoskodik annak megvalósításáról.
A koncepcióban foglalt célkitûzéseivel összhangban együttmûködik a helyi sportszervezetekkel, egyesületekkel.

/2/ A fejlesztési koncepció végrehajtását rendszeresen értékeli, illetve idõszerûségét, céljait felülvizsgálja.

3. §

/1/ Fenntartja és mûködteti a tulajdonában lévõ sportlétesítményeket.

/2/ Csongrád Város Önkormányzata fenntartásában mûködõ nevelési-oktatási intézmények részt vesznek a helyi sporttevékenységben:
a.) a használatukban lévõ sportlétesítmények fenntartásával, mûködtetésével,
b.) az iskolai sportkörök mûködésének és a mindennapos testedzés feltételeinek biztosításával,
c.) a gyermek-, diák-, és ifjúsági sport, a nõk és a családok sportjának, a hátrányos helyzetû társadalmi csoportok és fogyatékkal élõk sportjának segítésével, a szabadidõsport lehetõségeinek - az adott intézmény szervezeti és mûködési szabályzatában meghatározott módon történõ - biztosításával,
d.) pedagógiai programjukban az egészséges életmódra nevelés feladatainak célkitûzéseinek meghatározásával,
e.) a testnevelés órák személyi és tárgyi feltételeinek biztosításával.

/3/ A nevelési-oktatási intézmények a /2/ bekezdésben meghatározott feladatok ellátását a költségvetésben e célra jóváhagyott forrásból, pályázati úton nyert pénzösszegekbõl, illetve saját bevételeikbõl biztosítják.

4. §

Csongrád Város Önkormányzata a szociális- és gyermekintézményeinek szakmai programjaiban szerepelteti a sportkoncepciójában megfogalmazott célkitûzéseket és feladatokat.

5. §

/1/ Csongrád Város Önkormányzata elismeri a város sportja érdekében kiemelkedõ eredménnyel tevékenykedõ sportolók és sportvezetõk tevékenységét, és az e tárgyban megalkotott önkormányzati rendeletben meghatározott elismerésben részesíti.

/2/ A Mûvelõdési- és Sportbizottság évente:
a.) a diák- és ifjúsági sportban elért kimagasló eredményeket "Jó tanuló - jó sportoló" és "Eredményes sportoló" címmel ismeri el.
b.) Csongrád város sportjának népszerûsítéséért, a magyar- és nemzetközi szakági versenyeken kimagasló teljesítményért az "Év ifjúsági sportolója" és az "Év sportolója" díjat adományozza.
c.) A gyermek-, ifjúsági- és felnõtt korosztály nevelésében kimagasló teljesítményt nyújtó edzõknek az "Év edzõje" címet adományozza.
d.) A sport népszerûsítésében, a mozgás-gazdag életmód kialakításában, a sport anyagi támogatásában kimagasló teljesítményt nyújtó személyeknek az "Év sportmenedzsere" címet adományozza.

6. §


Csongrád Város Önkormányzata éves költségvetési rendeletében határozza meg a sporttal kapcsolatos feladatokra fordítható anyagi keretet, melynek felosztása pályázat útján történik.

A Mûvelõdési- és Sportbizottság javaslata alapján a támogatás mértékérõl a Képviselõ-testület dönt.


7. §


E rendelet a kihirdetése napján lép hatályba.

 


Bedõ Tamás
Dr. Berkes István
polgármester
jegyzõ




Záradék:

A rendelet kihirdetésének napja: 2005. február 4.


Dr. Berkes István
jegyzõ