Select Page

Nagyréti Természetvédelmi Terület

Nagyréti Természetvédelmi Terület

A Csongrád Nagyréti Természetvédelmi Területet Csongrád felől a fahídon, más néven pontonhídon keresztül érhetjük el. Június végén, az esti órákban itt figyelhető meg legjobban a tiszavirág tömeges rajzása.

DSCF1593

Elhelyezkedése:
A 806 ha területű Csongrád Nagyréti Természetvédelmi Terület a Dél-Tisza völgyben, az ún. Kőröszugban helyezkedik el. Délről 10 km hosszan a Tisza, keletről 5 km hosszan a Körös öleli körül.

Részei:
A Csongrád Nagyréti Természetvédelmi Terület nyolc részből áll: 1. Ártéri erdő a Tisza bal partján, 2. Mámairéti-Holt-Tisza , 3. Ellésparti-Holt-Tisza, 4. Nagy-Gombás (holtág az ártéri erdő területé ), 5. Szakadás (holtág az ártéri erdő területén), 6. Fekete vagy Dög-Körös, 7. Rázsonyi Holt-Körös, 8. Ártéri erdő a Körös jobb partján.

nagyret03

Természeti értékei:
A területen a Környezet- és Természetvédők Csongrád Városi Egyesülete eddig 123 védett állat és növény fajt tárt fel. A védett fajok közül 87 faj a madár – közöttük 10 faj fokozottan védett (kis kócsag, nagy kócsag, fekete gólya, fehér gólya, kanalasgém, fattyúszerkő, gyurgyalag, kuvik, rétisas, gólyatöcs). A többi védett faj közé emlősök, hüllők, kétéltűek, rovarok és növények tartoznak.

A természetvédelmi terület jellemző fás társulása a fűz-nyár ligeterdő, melynek korosodó állományai főleg a folyók és kubikgödrök mentén őrződtek meg. A fákra futó parti szőlő és vadkomló, a nyári melegben a fákról csöpögő víz, a kidőlt fák törzsét és a talajt vastagon borító moharéteg olyan érzést keltenek mintha egy esőerdőben sétálnánk. A kubikgödrök partján védett növények is élnek, mint pl. a nyári tőzike és a tiszaparti margitvirág (pontusi-pannon faj). Az erdők számos ragadozó és énekes madárfajnak is otthont nyújtanak

A védett terület legértékesebb élőhelytípusai a holtágak, amelyek talán legjobban őrzik a táj egykori arculatát. A holtágak felszínén a sulyom és a rucaöröm figyelhető meg. Az egész terület a Tisza menti zöld folyosó része, ezért nem csak hazai, hanem nemzetközi jelentősége is van, hiszen eltérő éghajlatú, s ezért eltérő élővilággal rendelkező területeket köt össze, nemzetközi madárvonulási útvonalak vezetnek keresztül rajta. Az őszi és a tavaszi madárvonulás idején darvak és vetési ludak csapatai húznak át a terület felett.

nagyret04

A gátoldal védett növénye a réti iszalag, mely különösen a Körös mentén virágzik nagy tömegben. Értékes élőhelyek a hullámtéri rétek is. Belső-Ellésparton jól megférnek egymás mellett a kultúrtörténeti és természeti értékek. Itt ugyanis egy XI. századból származó bencés monostort tártak fel a régészek, amely az egykori faluhoz Ellésmonostorhoz tartozott. Az ásatások során feltárt sírok falába néhány gyurgyalagpár mélyített fészket.

A szerzőről:

Szóljon hozzá

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Facebook

Önnek ajánljuk