Csongrád

Újabb gondok a Piroskavárosi Iskola felújítása körül

Az időjárásnál már csak a hangulat volt borúsabb az Önkormányzat mai rendkívüli testületi ülésén, ahol a Piroskavárosi Általános Iskola infrastrukturális fejlesztéséhez biztosítandó saját forrásról tárgyalt a testület. Az újabb önkormányzati anyagi ráfordítást az iskola felújításával kapcsolatos pályázat körüli rendellenességek indokolják.

Annak ellenére, hogy „szemre” minden rendben lévőnek tűnt, a szeptember végi végső átadás után hiányosságokat tárt fel a VÁTI. Ezek szerint a kivitelezés során eltértek a tervektől, amik egyébként sem feleltek meg a pályázat anyagának.

A mai ülésen két lehetőséget mérlegeltek a képviselők: a parketta felcsiszolását, javítását, vagy a teljes felszedését és kicserélését. Dr. Kőrösi Tibor polgármester hangsúlyozta, bosszantó, hogy a lezártnak hitt korábbi pályázatok – amik közül a Piroskavárosi Iskola felújítása már 30 millió forint pluszköltséget jelentett a városnak – még mindig feladatot jelentenek. Kiemelte, a városvezetés a lehető leggyorsabban járt el az ügyben, ezért is hívott össze rendkívüli testületi ülést.

„Az önkormányzat feladata a pótmunkák elvégzése, a felelős megtalálása, és a kár enyhítése.” ­– fogalmazott a polgármester. A bajt csak tetézi – tette hozzá a városvezető – hogy a javítási munkálatok fennakadást okoznak a tanításban, és kellemetlenséggel járnak a gyerekek számára. A polgármester – aki már többször is megtekintette a felújításra szoruló termeket – külön köszönetét fejezte ki a pedagógusoknak, a szülőknek és a gyerekeknek a türelmükért és erőfeszítéseikért.

A gyorsaság érdekében a munka három tanteremben már meg is kezdődött, ám mivel ez szülői és iskolai felajánlásból történik, így anyagilag nem terhelik az Önkormányzatot.

Héjja István képviselő foglalta össze az iskola-rehabilitációs pályázat eddigi történései; szerinte a tárgyalt pályázatnál szinte minden létező hiba előfordult, ez gyakorlatilag a pályázatok „állatorvosi lova”. Hangsúlyozta, tisztázniuk kell a hibákat, hogy a későbbiekben ne fordulhasson elő ilyesmi.

A polgármester gyors intézkedését dicsérte Havasi Jánosné is, aki kifejtette, örül, hogy a pénzügyi bizottság a teljes felújítást támogatja.

A végszavazás is ezt igazolta, a jelen lévő kilenc képviselő támogatta az indítványt, így a képviselő-testület a Piroskavárosi Általános Iskola infrastrukturális fejlesztése beruházáshoz jóváhagyta, hogy a termek újraparkettázáshoz a képviselő-testület a költségvetési rendeletben már jóváhagyott saját forrás összegét legfeljebb 4 367 253,-Ft-tal egészíti ki.

A képviselő-testület elhatározza, hogy tárgyi munkánál célvizsgálatot kell végezni a belső ellenőrzés bevonásával. A vizsgálat jelölje meg mulasztás esetén a felelős személyt, és tegyen javaslatot a felelősségre vonásra indokolt esetben.

You are here Hírek, események > Újabb gondok a Piroskavárosi Iskola felújítása körül