Válassza az Oldal lehetőséget

Diákönkormányzat

A Városi Diákönkormányzat munkája

 

2008. november 17-én megalakult a Csongrád Városi Diákönkormányzat (DÖK) a város 3 középiskolájának és 5 általános iskolájának képviselőivel. A 16 fős testületbe minden intézmény 2-2- főt delegált. Az akkori tisztségviselők részére a diák-polgármesteri és diák- alpolgármesteri megbízóleveleket Csongrád város polgármestere és alpolgármestere adta át Időközben a résztvevő általános iskolák száma 4-re csökkent, így már csak 7 oktatási intézmény vesz részt a Városi Diákönkormányzat munkájában.

A Diákönkormányzat célkitűzései között a változatos programok szervezése csakúgy szerepelt, mint a város iskolái közötti együttműködés javítása, vagy a helyi kulturális élet fellendítése.

A Diákönkormányzat egy belülről építkező szervezet, a delegált diákok a városi iskolák diákönkormányzataiból kerülnek delegálásra. Munkájukat patronáló tanárok és Csongrád Városi Önkormányzat Ifjúsági referense (2016-tól) segíti. Támogatók, ötletadók esetenként kontrolláló szerepük van.

A tanév ideje alatt minden hónap második keddjén tartanak gyűlést, melyről jegyzőkönyv készül. A diákok feladata többek között a tanulóközösségek érdekeinek képviselete, a tanulók tanórán kívüli, szabadidős tevékenységeinek segítése. Fő célkitűzéseik között szerepel a város iskolái közötti együttműködés javítása, vagy a helyi kulturális élet fellendítése, emellett segítik az ünnepségek, megemlékezések és egyéb rendezvények szervezését, valamint saját ötleteikkel hozzájárulnak a város fejlődéséhez, szépítéséhez. A közös munka eredményessé tételéhez az első lépés a különböző elképzelések felvázolása és egybehangolása, mely a diákönkormányzati gyűlések fő feladata. Lehetőségük van arra is, hogy javaslattételi jogukkal élve beleszóljanak az önkormányzat diákokkal, ifjúsággal kapcsolatos ügyeibe is a város testületi ülésén, hiszen a fejlesztések során a fiatalok igényeit is figyelembe kell venni.

A Városi Diákönkormányzat tökéletes terep arra, hogy a diákokat önszerveződésre motiválja, megtanulják, hogy hogyan lehet önállóan és közös összefogásban megszervezni egy eseményt. A megválasztott diák polgármester és alpolgármester vezetői képességeit fejleszteni, módszertani segítséget nyújtani a számukra.

Örömmel tapasztaltam, hogy a DÖK-ös tanulók aktivitásukkal és segítőkészségükkel, jó példával járnak elől tanulótársaik körében. A jövőben fontosnak tartjuk az önálló kezdeményezések támogatását, újabb diákok bevonását a Diákönkormányzat munkájába.

Jelenlegi Diák- polgármester Sprok Máté (Galli János Általános Iskola végzett tanulója), a diák-alpolgármester Mészáros István (Bársony István Mezőgazdasági Szakképző Iskola és Kollégium tanulója), megválasztásukra 2020.06.15. napján került sor. Megbízatásuk egy tanévre szól.

 

Csongrád, 2020.06.02. 

 

 

 

Önkormányzati elektronikus ügyintézés

Facebook

Önnek ajánljuk

Skip to content