Már csak a záró kerékpártúra van hátra abból a kerékpáros túra sorozatból, melyet a „Tekerj a zöldbe!” országos szabadidősport programokat felölelő támogatásból valósultak meg. Veres Irén és Tuloki Zalán csongrádi kerékpáros túravezetők májusban indították az első túrát, amit még csak szerényen a Csongrádi Vidra Vízi és Szabadidősport Egyesület által minden évben megszervezett Tisza menti 16 km hosszúra tervezett távval a szokásos néhány fővel tekertek le. 

Majd ezt követően mertek nagyot álmodni és a Magyar Kerékpáros Turisztikai Szövetség és az Aktív Magyarország pályázati támogatása által októberig A-tól Z-ig bejárták a Dél-Alföld összes ismert és ismeretlen kerékpározható útját. Több napos túrára is elindultak, bajai bringás barátokat szerezve a Gemenci erdőbe, Szeremlére, Dunafalvára. A szabadidősport egyesület egyik célja az aktív turizmus szemléletének megismertetése a fiatalokkal és családokkal. A „Tekerj a zöldbe!” országos kerékpáros program erre szenzációs lehetőséget adott. A kis alföldi városból induló kerékpártúrákra érkeztek résztvevők Budapestről, Orosházáról, Makóról, Kecskemétről, Tiszakécskéről és a szomszéd városból Szentesről is. Többen közösségi közlekedéssel érkeztek baráti társasággal, kerékpárt béreltek Csongrádon, hogy együtt tekerjenek a csapattal, majd hazautaztak.

 Azt gondolhatnánk, hogy kialakult egy szűk baráti társaság, akik rendszeresen bringáztak. De ez nem így történt, hisz az jelenléti ívek szerint 120 fő fordult meg a túrákon. Egy-egy túrán általában 25-30 fő körüli volt a létszám, de szinte mindig újabb és újabb bátor résztvevőkkel. Elszántságra és kitartásra többször szükség volt, mert nem mindig kellemes hétvégi sportprogramra sikeredett a kiruccanás. Élménybeszámolókban olvashatjuk, hogy megesett, mikor 42 celsius fok volt és a csoport azon a napon az alföldi-pusztán árnyék nélkül, a vízhordó kocsi nyomvonalát követve vágott át a Tiszaalpárra vezető pusztaságon. Előfordult, hogy a Tisza-gáton Szeremléről hazaúton esni kezdett az eső és a társaság egy része a sárba ragadt. De azért többször volt igazi kerékpártúrázásra alkalmas időjárás. Így a túravezetők számtalan ötlettel álltak elő, ami megalapozta a túráik népszerűségét. Voltak éjszakai túrák távcsöves csillagvizsgálattal, termálvizes fürdőzéssel, voltak kisgyermekes családi események vagy középiskolás diákoknak szervezett túrák. 

A legnépszerűbb a két alkalommal vezetett zarándok kerékpártúra volt Istvánújfalura a Szent Benedek lányai kolostorhoz, ahol istentiszteleten vett részt a csoport és adományokat adtak át az ott élő apácáknak.  A túrák egyetlen résztvevője volt állandó, a 9 éves Milán, aki az egyesület szervezésében a résztvevőktől ajándékként egy szuper csepel bringát kapott, elismerve kitartását. Aki még szeretne részt venni a legutolsó 32 km hosszú távú „Tekerj a zöldbe!” Bortúra Istvánújfalura kerékpártúrán, ahol Ungerbauer pincészet boraiból lesz borkostoló és bográcsolás a Szélcsend tanyán az a facebookon jelentkezzen az eseménynél az „ott leszek” jelzéssel. Az egyesület kerékpártúráin a részvétel mindig térítésmentes és bárki számára elérhető, aki rendelkezik közlekedésre alkalmas kerékpárral. 

A hazai kerékpáros szezon ezzel zárásra kerül, viszont a télből nyárba „Utazz az edződdel- aktív turista program” most kezdődik!!!!   

Veres Irén túraszervező