Válassza az Oldal lehetőséget

Beszámoló a Határtalanul pályázatról – Beregszászon jártunk

Beszámoló a Határtalanul pályázatról – Beregszászon jártunk

A Csongrád Városi Önkormányzat pályázatot nyújtott be a Határtalanul program keretében azzal a céllal, hogy 20 fő hivatali dolgozó testvérvárosunkba, Beregszászba kiutazhasson. Beregszász járás Csongrád város testvértelepülése. 2016-ban testvérvárosi együttműködés aláírására került sor Csongrádon, amelynek köszönhetően az elmúlt időszakban intenzívvé vált a kapcsolatépítés és elsősorban a kulturális együttműködés. Az Önkormányzat, önkormányzati intézmények vendégül látták városi és intézményi rendez vényeken a beregszásziakat és Csongrád városából is több alkalommal látogattak el csoportok testvértelepülés meghívására Beregszászra.

Előkészületek:

A pályázat sikerének megismerése után elkezdődött a szervező munka. A kiutazók névsora már a pályázat írásakor is ismert volt, így a szervezéssel kapcsolatos teendők vártak a hivatal dolgozóira.

A részletes program is ismert volt, ezért az egyeztetéseket csak fel kellett eleveníteni. Mivel a két település között szinte napi kapcsolat van, így nem jelentett gondot a kiutazás időpontjának véglegesítése után a szállás, az étkezés, a buszbérlés és egyéb, a megvalósítással kapcsolatos teendők elindítása.

Igen nagy segítségünkre volt, hogy ezeket a beregszászi járás hivatali dolgozói segítségével megoldottuk. A 320.000 Ft értékű adományt Beregszászon megvásárolták és be is dobozolták, így a 32 db adomány csomagra csak Csongrád város címerét kellett ráragasztani.

A koszorúkat az emlékhelyek megkoszorúzásához Csongrádon elkészíttettük

Beregszász járás vezetői felajánlották, hogy egy szakképzett idegenvezetőt bocsát a rendelkezésünkre, aki a kiutazásunk napjától kezdve rendelkezésünkre állt a csoportunknak

Varga Éva, a Kárpátaljai Magyar Könyvtárosok Szövetségének az elnöke volt az, aki szakszerű idegenvezetéssel állt a csoportunk rendelkezésére.        

Kiutazás:

A Csongrádi Városi Önkormányzat dolgozói közül 20 fő részt vett a Határtalanul pályázat keretén belül 2018. április 19-22 között megvalósuló kiránduláson.

Hónapok munkája, szervezése előzte meg a kiutazást, amelynek célja a testvérvárosi kapcsolat erősítése volt. 

Április 19-én a kora hajnali órákban indultunk el, majd a határon történt rövid várakozás után megérkeztünk Beregszászra. Halász László a Beregszászi Járási Állami Közigazgatási Hivatal Közművelődési és turisztikai osztályának vezetője és Varga Éva Járási Könyvtár vezető fogadott bennünket.   A szálláshely elfoglalása /Dominó hotel/ és az ebéd elfogyasztása után ellátogattunk a Bereg Múzeumba.

 

A múzeum a járás által fenntartott és működtetett intézmény amelynek Sepa János az igazgatója. Fantasztikus anyag gyűlt itt össze, amely nemcsak a Kárpátaljai, hanem több szempontból az egész magyar történelmet feldolgozta. Szinte teljes egészében az igazgató által összegyűjtött anyag látható a termekben.

Egy kis városnéző séta következett, ahol a település nevezetességivel, kulturális intézményeivel ismerkedtünk. Megtekintettük a beregszászi híres színházat, ahová betértünk egy komolyzenei koncertre is. Majd egy kis séta után ellátogattunk a Beregszászi Járási Könyvtár gyermekkönyvtárába. A könyvtárosok szívélyes fogadtatása után betekinthettünk

 

ennek a kis könyvtárnak az életébe.

Megtekintettük a sétáló utcát és a felújított teret is.  Átsétáltunk a város híres hídján és megtekintettük a gyönyörűen felújított Páva hotelt is. Megálltunk és meghallgattuk a vezetőnk által ismertetett Petőfi szobor történetét.

Az esti vacsora után, amely szálláshelyükön a Dominó hotelben volt szabadprogram keretében ismerkedtünk a településsel.

Április 20-án a reggeli után átsétáltunk a Beregszászi Járási Hivatal épületébe, ahol Petruska István, a Járási hivatal elnöke, Sín József a Járási Tanács elnöke, valamint Bimba Ferenc, valamint Horváth László helyettesek fogadtak bennünket. A képviselő testület tagjai, valamint a hivatal vezetői fogadtak bennünket és tájékoztattak a beregszászi járási hivatal tevékenységéről, a város életéről. 

 

 

Bemutatták a járás gazdasági és kulturális életét. Eszmecserét folytattunk a testvérvárosi együttműködés továbbfejlesztésről, a lehetőségekről.

 

 

A közel 2 órás jó hangulatú beszélgetést követően megebédeltünk a Dominó hotelben.

Délután két kistelepülésen is látogatást tettünk, ahol a polgármesterek kíséretével oktatási, kulturális és egészségügyi intézményekbe látogattunk el.

Mindkét településen összesen 32 csomagot osztottunk ki, amelyet Csongrád Város Önkormányzata adományozott rászoruló családoknak. Nagyon megható volt az a fogadtatás, ahogy ezeket a tartós élelmiszert, tisztítószert tartalmazó csomagokat az idős, beteg emberek átvették és megköszönték.

Mezőgecsén Mester András polgármester úr fogadott a hivatalban bennünket, ahol kollégáival együtt bemutatták a településüket.

 

Meglátogattunk egy egészségügyi intézményt, majd egy gyönyörűen felújított óvodát.  A település büszkeségét, a református egyház által működtetett gimnáziumot is megismerhettük, ahol az intézmény igazgatója részletesen bemutatta az egész Kárpátaljáról gyermekeket fogadó intézményt.

Az ajándékcsomagok átadása után tovább utaztunk egy újabb településre, nevezetesen Nagyberegre.

 

 

Az 1000 főt számláló kistelepülés polgármestere szívélyes fogadtatás után megmutatta iskolájukat, majd a minden igényt kielégítően felújított óvodájukat.  A Művelődési Házban egy kulturális műsorral fogadtak bennünket. Ezen a rendezvényen megjelent azoknak a nagyberegi lakosoknak is egy része, akik az adományokat átvették. Nagyon hálásak voltak a tartós élelmiszereket és tisztálkodási szereket tartalmazó csomagokért, hiszen mind rászorulók voltak, szegénységben élnek.  

 

 

Az esti hazaérkezés és vacsora elfogyasztása után szabadprogram volt a csongrádi csoportnak.

Április 21.

A harmadik napon kiegészülve beregszászi hivatali- és intézményi dolgozókkal kirándulást tettünk Munkácson.

 

 

Megtekintettük a várat és a csoport koszorút helyezett el a Zrínyi szobornál. A szakszerű idegenvezetésnek köszönhetően mintegy 2 óra hosszán keresztül hallgattuk a vár történetét, a Zrínyi család életével kapcsolatos információkat.

 

 

Ez után elindultunk Verecke híres útján, hogy feljussunk a Vereckei emlékműhöz.

 

 

Fantasztikus élmény volt az 1000 éves úton, rendkívül mostoha körülmények között eljutni Vereckére és megkoszorúzni az emlékművet.

 

 

A Himnusz eléneklése után meghallgattuk az emlékmű történetét, azt, hogy miért itt és miért ilyen emlékművet építettek. A házigazdáink jóvoltából egy kellemes piknik-nek voltunk a részesei. Megkóstolhattuk a híres beregszászi töltött káposztát, a különböző házi réteseket.     Néhány órát elidőztünk az emlékmű lábánál és tovább haladtunk a Szolyvai emlékpark felé.

 

 

Megrendítő élmény volt hallani az idegenvezető által elmondott történetet, hogy küldtek halálba sok magyart és látni neveiket.

Beiktattuk a kirándulásba a Felsőgerebeni II. Világháborús Árpád bunker megtekintését is.

 

 

Az esti órákban fáradtan, de rengeteg élménnyel és sok új információval tértünk vissza Beregszászra, ahol a vendéglátóink, a Beregszászi Járási Hivatal vezetői egy búcsúestet szerveztek nekünk, amelyen a kígyósi tánccsoport is fellépett.

 

 

Április 22-én a városnézés és a hazautazás előtt megkoszorúztuk a város szélén felállított 1956-os emlékművet is.

 

Rengeteg információval, fantasztikus élményekkel és Kárpátalja, ezen belül is Beregszász kulturális, történelmi múltjának és jelenének megismerésével lettünk gazdagabbak, köszönhetően Csongrád Városi Önkormányzatnak, aki megpályázta és anyagilag is támogatta a kiutazását 20 főnek, de köszönet illeti vendéglátóinkat, akik hitetlen szeretettel fogadták a csongrádi csoportot.         

A Határtalanul pályázatnak köszönhetően a testvérvárosi kapcsolat egy új szintre lépett, amelynek köszönhetően egy 20 fős delegáció ismerkedhetett meg Beregszász városával, önkormányzatának működésével, egészségügyi és kulturális intézményeivel.    

Reméljük, hogy a közeljövőben lesz rá lehetőség, hogy akár az oktatási intézményeinkből is ellátogassanak Kárpátaljára csoportok, és átélhessék mindazt, amelyre nekünk lehetőségünk volt.

Horváth Varga Margit

Szervező 

 

A szerzőről

Válaszolj

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Önkormányzati elektronikus ügyintézés

Facebook

Fussunk együtt jövőre!

Önnek ajánljuk