Csongrád város lengyel testvérvárosából, Bełchatówból, mint már hagyományosan minden évben, idén is városunkba látogattak a fiatalok. Itt tartózkodásuk során megismerték városunkat, barátságokat kötöttek helyi fiatalokkal és számos érdekes élménnyel gazdagodhattak.

A 12 órás utazást követően elfoglalták szállásukat az Öregtölgy Panzióban, majd a vacsorát követően egy rövid sétát tehettek Csongrád központjában. Az első itt töltött napon ellátogattak a Milton tanyára, ahol kipróbálhatták a lovagi élet rejtelmeit, természetesen játékos formában. Kóstolhattak kézműves kecskesajtot, és joghurtokat is. Délután megismerték a belvárost, a kézműves házakban kipróbálták a különféle szalmadísz készítését is. Meglátogatták a Népek Háza Babamúzeumot, ahol a figyelmesek felfedezhették a lengyelek hagyományos népviseleteit is. Este az Alföld Néptáncegyüttes székhelyén fogadták őket az „Alföldesek”, ahol néptánc tanulással, valamit a szebbnél szebb viseletek felpróbálásával tölthették tartalmasan az idejüket. Elutaztak Szegedre, sétáltak a Kárász utcán, megnézték a Dómot, hazafelé pedig az Ópusztaszeri Nemzeti Emlékpark adott életre szóló élményt a fiataloknak. A további napokban jártak a Polgármesteri Hivatalban, ahol Bedő Tamás polgármester úr köszöntőjét követően személyesen városunk első emberétől hallgatták meg a díszteremben látható bútorok, festmények, valamint a freskó és a címerünk történetét. Ellátogattak a Batsányi János Gimnázium laborjába, ahol igazi kis biológusokká, fizikusokká és kémikusokká válhattak. A délután kikapcsolódást a Csongrádi Gyógy- és Strandfürdő biztosította. Szintén hatalmas élményt jelentett a Budapestre szervezett utazás, melynek során a Budai Vár nyújtotta páratlan szépségű kilátást csodálhatták meg. A Mátyás-templomban idegenvezető mesélt a templom történetéről, melynek tornyából, több száz lépcső megtétele után újabb páratlan budapesti panoráma tárult a szemük elé. Levezetésképpen pedig a Duna Corso sétahajó nyújtotta lehetőségek tették teljessé a napot. A búcsú estét egy fergeteges hangulatú zenés- táncos- éneklős szalonnasütéssel zárták.

Mint a korábbi években is, idén is szoros barátságok köttettek lengyel és magyar diákok között, jónéhányuk már ismerősként üdvözölhette „külföldi” barátját/barátnőjét Csongrádon. Nehéz szívvel, tele érzelmekkel, ám rengeteg jó élménnyel szálltak fel arra a buszra, ami a kis csapatot hazaszállította.