Válassza az Oldal lehetőséget

Együtt lenni, együtt tenni jó! – Május 7-én indul a Közösségek Hete

Együtt lenni, együtt tenni jó! – Május 7-én indul a Közösségek Hete

Együtt lenni, együtt tenni jó!

Május 7-én indul a Közösségek Hete

Közel nyolcszáz programmal több száz településen várja az érdeklődőket a 2018. május 7-én induló Közösségek Hete országos rendezvénysorozat. Az idén második alkalommal meghirdetett egy hetes programsorozat középpontjában a közösségi akció, a közös tervezés és cselekvés áll. A Közösségek Hete az együttműködő, értékközpontú társadalmat ünnepli, és felhívja a figyelmet a közösségi kezdeményezésekre, arra, hogy „Együtt lenni, együtt tenni jó!”. Idén ünnepeljük a Kulturális Örökség Európai Évét, amelynek gondolatiságához és céljaihoz a Közösségek Hete is kapcsolódik.

Az Országos Széchényi Könyvtárban, 2018. május 2-án tartott beharangozó sajtótájékoztatón Dr. Tüske László, az Országos Széchényi Könyvtár főigazgatója kiemelte, hogy a könyvtárak mindig szerves részei voltak a közösségnek, amelyet szolgáltak. Közösségek építése, közösségi kezdeményezések befogadása és ösztönzése a könyvtárak számára lehetőség arra, hogy olyan célkitűzéseket támogassanak, amelyek országos és helyi szinten, valamint az egyének számára is fontosak. Ezt követően a könyvtári terület Közösségek Hetéhez kapcsolódó legérdekesebb programjait mutatta be. Dr. Bereczki Ibolya, a Szabadtéri Néprajzi Múzeum ágazati feladatokért felelős főigazgató-helyettese, a programsorozat egyik megálmodója elmondta, hogy szüksége van az embernek az “én-idő” mellett “mi-időre”, azaz közösen eltöltött időre, ehhez kíván a Közösségek Hete változatos programokat nyújtani, az említett egy hét alatt, 376 településen. Ismertette továbbá a Közösségek Hete eddigi eredményeit, sikereit, fő célkitűzéseit és üzenetét, a meghirdetett tematikákat, kiemelve néhány érdekes, figyelemfelkeltő programot. Végezetül Kárpáti Árpád, az NMI Művelődési Intézet Nonprofit Közhasznú Kft. ügyvezető igazgatója beszélt a közművelődési intézmények társadalom-, kulturális- és gazdaságfejlesztő szerepéről, valamint ennek az építő folyamatnak a helyi közösségekre gyakorolt hatásairól.

A Közösségek Hetére idén 350 településről 800 rendezvénnyel jelentkeztek a közösségek, civil szervezetek, kulturális intézmények, települések szakmai és közönség programokkal egyaránt. A meghirdetett tíz tematika közül a legnépszerűbb a rendezvénysorozat mottóját is adó „Együtt lenni, együtt tenni jó!”, amely egy jó ügy érdekében közösen elvégzett tevékenység megvalósítását tűzte ki célul.

A Cselekvő közösségek projekt átfogó célja, hogy segítse a települések önkormányzatai, kulturális intézményei és lakosai közötti kapcsolatok erősítését. A rendezvénysorozatra helyi közösségek, kulturális intézmények és civil szervezetek jelentkezhettek olyan programokkal, amelyek kifejezik a közösségi összetartozást és a közösségben rejlő értékeket, valamint ráirányítják a figyelmet a helyi kezdeményezésekre.

Megyénkben a Közösségek Hete alkalmából közel 76 programot szervez csaknem 60 közösség, szervezet és intézmény. A színes palettán többek között olyan rendezvények szerepelnek, mint .az Alternatíva Egyesület Esti Corner 3 – a Közösség Visszatér elnevezésű rendezvénye, ahol összművészeti élménykóstoló börzét tartanak Szegeden, vagy bekapcsolódhatunk a Csongrád Városi Önkormányzat által szervezett önkéntes akcióba a belvárosban. Szatymazon helyismereti kerékpáros túrának lehetünk résztvevői. A Napsugaras tájházban a kerekes és édes rétes készítésének hagyományait elevenítik fel. Klárafalván ízelítőt kaphatunk a kontyos szilvabor készítéséből, Szentesen kerékpáros családi matinén vehetünk részt.

 

A programokról bővebben a Közösségek Hete honlapján, a www.kozossegekhete.hu oldalon tájékozódhatnak az érdeklődők.

A megyei programok között itt kereshet: https://kozossegekhete.hu/programok/csongrad-megye/

Számos színes programajánló található az esemény Facebook oldalán is: www.facebook.com/kozossegekhete/

Az országos rendezvénysorozat 2018. május 7-én, a Kiskőrösi Közúti Szakgyűjteményben kupolaépítéssel, kerékpáros felvonulással és kiállítás megnyitóval veszi kezdetét.

A szerzőről

Válaszolj

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Önkormányzati elektronikus ügyintézés

Facebook

Önnek ajánljuk

Skip to content