Válassza az Oldal lehetőséget

Helyi identitás és kohézió erősítése Csongrádon

 

 

 

 

 

 

 

 

2018 | 04 | 06.

Csongrád Városi Önkormányzat

Sajtóközlemény

Közösségfejlesztő projekt indult a belsővárosi és a bökényi célterületen.

A Csongrád Városi Önkormányzat és a Bölcső Nagycsaládosok Csongrádi Egyesülete konzorciumban 35.000.000 forint támogatást nyert közösségfejlesztésre, a „Helyi identitás és kohézió erősítése Csongrádon” tárgyú, TOP-5.3.1-16-CS1-2017-00007 azonosítószámú pályázatával. A projekttel és a közösségfejlesztés folyamatával elsősorban a célterületen lakókat, vagyis a belsővárosi („belvárosi”, ahogy a helyiek nevezik) és a bökényi lakókat célozzák a szervezők, melybe várják az aktívan bekapcsolódni kívánó helybéli lakosok valamint szervezetek, intézmények, vállalkozások jelentkezését.

A projekt átfogó célja, hogy a célterületen élő helyi közösség szerepvállalása megerősödjön, fokozódjon a helyi felelősségtudat, a helyi identitás és egy együttműködő közösség jöjjön létre.

A projekt Csongrád két meghatározó és egybekapcsolódó városrészének, a Belsővárosnak és Bökénynek területén valósul meg. A célterületen összesen a csongrádi lakosság 16%-a, 2578 fő él az önkormányzat adatai alapján, ők alkotják a projekt célcsoportját. A projektben olyan életminőséget javító programok, illetve kulturális, hagyományőrző rendezvények, közösségi kezdeményezések valósulnak meg a célcsoport igényeire alapozva, melyek összekovácsolják a helyi lakosokat, elősegítik a társadalmi beilleszkedést, valamint egy értéktudatos és befogadó helyi társadalom megteremtését is.

A projekt szakmai tartalmának megvalósításához közösségfejlesztőt alkalmazunk, és létrehozunk egy közösségi pontot a célterületen, mely megfelelő alapot, támogató hátteret szolgáltat a közösségi folyamatok elindulásához, kiteljesedéséhez. Mindezt széleskörű partneri együttműködésben valósítjuk meg, a helyi intézmények, civil szervezetek, vállalkozók és a lakosság összefogásával. A projektbe eddig bekapcsolódott együttműködő partnerek: a Művelődési Központ és Városi Galéria, a Csongrádi Információs Központ Csemegi Károly Könyvtár és Tari László Múzeum, a Csongrádi Alkotóház-Művésztelep, a Csongrádi Senior Úszó és Szabadidősport Egyesület, a Vitalitásért és Fiatalokért Egyesület.

A lakosok a kulturális intézmények és civil szervezetek munkatársaival közösen tervezhetnek, beszélgethetnek az őket és a területüket érintő témákról, igényekről, programtervekről, melyeknek megvalósítása 2019. január 1-től indul, és 3 éven keresztül tart majd.  Egészen addig az igények, a hiányosságok, az értékek, az erőforrások, a közösségi élet történeti feltárása fog zajlani remélhetőleg aktív közösségi részvétellel. További információkat, pontosabb képet a projektről a közösségi tervező műhelyalkalmakon lehet majd kapni, ahol már magába a folyamatba is be lehet kapcsolódni. Az 1. közösségi tervező műhely 2018. április 9. 16:30-tól a Művelődési Központ és Városi Galéria konferencia teremben kerül megrendezésre, melyre szeretettel várják a két városrészben lakókat, tevékenykedőket a szervezők.

 

Képgaléria

 

Videó

Fix EU

A szerzőről

Válaszolj

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Önkormányzati elektronikus ügyintézés

Facebook

Fussunk együtt jövőre!

Önnek ajánljuk