Válassza az Oldal lehetőséget

Kárpát-medencei könyvtárosok konferenciája 2016. Csongrád

Kárpát-medencei könyvtárosok konferenciája 2016. Csongrád

Idén 11. alkalommal rendezi meg az Informatikai és Könyvtári Szövetség a Csongrádi Információs Központ Csemegi Károly Könyvtárral közösen a Kárpát-medencei könyvtárosok konferenciáját. Hét országból érkeznek könyvtárosok és könyvtáros szakmai szervezetek vezetői, valamint Magyarország szinte minden megyéjéből az érdeklődők. Az elmúlt években kialakult kapcsolatok révén egyre több olyan magyarországi könyvtár képviselteti magát ezen a rendezvényen, amelyik a konferenciának köszönhetően együttműködést, testvérkönyvtári kapcsolatot alakított ki határon túli könyvtárral.

Május 29-én, vasárnap Szeged és Szabadka együttműködésében megvalósult kiállítás nyílik a Csemegi Károly könyvtárban, ami a két könyvtár közös digitalizálási projektjének szép eredménye. A Szeged és Szabadka irodalmi élete a századfordulón és a XX. század elején, a korabeli újságok és lapok tükrében c. kiállítás megnyitójára 15 órakor kerül sor.

A megnyitó után konzultációt tart a határon túli könyvtárak képviselőivel a Nemzeti Kulturális Alap könyvtámogatásáról Ramháb Mária, az NKA Bizottság tagja, az Informatikai és Könyvtári Szövetség elnöke.

A május 30-án, hétfőn a szakmai nap első felében az EMMI főosztályvezetője, dr. Nagy Mihály mutatja be a magyar kultúra szerepét a Kárpát-medencében, majd Krucsainé Herter Anikó, az NKA igazgatóság főigazgatója tart átfogó tájékoztatót az intézményről. Ezt követi immár harmadik évben dr. Redl Károly beszámolója a „Könyvtár, ami összeköt” – Kárpát-medencei fiatal magyar könyvtárosok együttműködése program eredményeiről, majd pedig Káldos János, az Országos Széchényi Könyvtár általános főigazgató-helyettesének előadása A nemzeti könyvtár szerepe a Kárpát-medencében címmel. A továbbiakban a határon túli kollégák kapják a fő szerepet. Megismerhetjük Galánta, Sepsiszentgyörgy, Aknaszlatana bibliotékáit, Kontár Judit, Kiss László, Papp Mária előadásában. Képet kaphatunk a Horvátországi Magyarok Központi Könyvtáráról, Rabbi Zsolt-, a kolozsvári Lucian Blaga Egyetemi Könyvtárról Kolumbán Judit referátumában. Tájékozódhatunk a Lendvai Könyvtár és Kulturális Központról Dr. Halász Albert-, a csíkszeredai Kájoni János Megyei Könyvtárról Bedő Melinda-,, a Szabadkai Városi Könyvtárról Berényi Eszter-, vagy éppen a vajdasági Stevan Sremac Általános Iskoláról Bálint Tünde-, ismertetője alapján. Végezetül a Somogyi Könyvtár kapcsolatait vázolja fel a megyei könyvtár igazgatója, Palánkainé Sebők Zsuzsanna.

További információ:

Dr. Fodor Péter a Programbizottság elnöke Tel: + 36 30 966-1920, E-mail: fodorp@fszek.hu

Illés Péter igazgató, Csongrádi Információs Központ Csemegi Károly Könyvtár és Tari László Múzeum, Tel: +36 63 483-764, +36 20 4576-477, E-mail: illesp@csongrad.hu

konferencia 2016 program-1 konferencia 2016 program-2 konferencia 2016 program-3

A szerzőről

Válaszolj

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Önkormányzati elektronikus ügyintézés

Facebook

Fussunk együtt jövőre!

Önnek ajánljuk