Válassza az Oldal lehetőséget

Közlemény

Közlemény

Csongrád Városi önkormányzat Gazdaság Ellátó Szervezete, és az Esély Szociális és Gyermekjóléti Alapellátási Központ szervezésében, ez évben is a nyári szünidő időtartama alatt –  2016 június 16.-tól 2016 augusztus 31.-ig  (55 munkanap) –  biztosítottá válik a gyermekek részére a szünidei gyermekétkeztetés, valamint 2016 június 16.-tól 2016 július 31.-ig a gyermekek szabadidős programja (32 munkanap).

A fentiekkel kapcsolatban szükségesnek tartom azon jogszabályi változásokra felhívni a figyelmet, ami meghatározta az ez évi nyári szünidei gyermekétkeztetés, és szabadidős programok szervezését.

A gyermekek védelméről és gyámügyi igazgatásról szóló 1997. évi XXXI. törvény önálló gyermekvédelmi természetbeni ellátásként vezette be a szünidei gyermekétkeztetést.

Önkormányzatunk törvényi kötelezettsége, hogy a nyári szünetben legalább 43 munkanapon keresztül, legfeljebb a nyári szünet időtartamára eső valamennyi munkanapon, megszervezze a szünidei gyermekétkeztetést.

A hátrányos helyzetű, halmozottan hátrányos helyzetű gyermekek részére a déli meleg fő étkezést térítésmentesen kell biztosítani, erre az állam forrást biztosít az önkormányzatnak, de a rendszeres gyermekvédelmi kedvezményben részesülő gyermekeknek központi forrás biztosítása megszűnt, amennyiben az önkormányzat a rendszeres gyermekvédelmi kedvezményben részesülőknek is kíván étkezést biztosítani, fedezetet  a saját költségvetésében kell meghatároznia.

A 328/2011.(XII.29.) Korm. rendelet alapján szünidei gyermekétkeztetéshez kapcsolódóan az önkormányzat szabadidős programot biztosíthat a gyermekek számára, különösen a nyári szünet időtartama alatt.

A fenti rendelkezéseknek eleget téve került biztosításra a nyári gyermekétkeztetés, és a nyári tábor, hangsúlyozva, hogy az önkormányzat sokkal szélesebb körnek biztosítja a nyári szünet időtartamára eső valamennyi munkanapon az étkeztetést, míg a szabadidős programot (ami szintén nem kötelező feladat) a nyári szünet több mint fele időtartamára.

Annak érdekében, hogy a gyermekek étkeztetését, valamint a szabadidős programjait biztosítsuk a hátrányos helyzetű, és halmozottan hátrányos helyzetű gyermekek kívül is, az alábbi intézkedésekre kerül sor:

  • Képviselő-testület 2016 június 14.-én rendkívüli ülést tart annak érdekében, hogy a rendszeres gyermekvédelmi kedvezményre jogosult gyermekek a nyári szünet teljes időtartamára a déli főétkezéshez térítésmentesen jussanak hozzá. Várhatóan tervezett elkülönített forrás 2.216.445.-Ft.
  • Nyári táborra az önkormányzat költségvetésében 500.000.-Ft biztosított a működtetésre.

A fentiek ismeretében azon táborozóktól, akik semmilyen kedvezményre nem jogosultak, a működtetés érdekében szükséges minimális hozzájárulást kérni. Ezen összeg napi 410 Ft./ gyermek. A hozzájárulással részben fedezni tudjuk pl. az uszoda belépőjét (500.-Ft/alkalom), kézműves foglalkozások anyagköltségét, sport rendezvényeket, íjászatot, lovaglást, kürtös kalács sütést, gofri sütést, fagyizást, vadnyugati város Bokros rendezvényén való részvételt, valamint egy vidéki kirándulás busz és belépő költségét.

Az előző évek gyakorlata a jogszabályi környezet változása miatt nem összehasonlítható, hasonlóság csupán annyi lehet, hogy az előző évek sikeres és remélhetően az ez évi sikeres megszervezéshez is szükséges az önkormányzat jelentős támogatásának biztosítása, valamint a résztvevők összefogása gyermekeink érdekében.

Csongrád, 2016-06-09.

Bedő Tamás

polgármester

A szerzőről

Válaszolj

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Önkormányzati elektronikus ügyintézés

Facebook

Fussunk együtt jövőre!

Önnek ajánljuk