Válassza az Oldal lehetőséget

Legyen Ön is a Tari László Múzeum ÖNKÉNTES GYŰJTŐJE!

Tisztelt Lakosok!

 

A Tari László Múzeum lassan hét évtizedes fennállása óta elhivatottan őrzi és gyűjti a település néprajzi, történeti, képzőművészeti és régészeti értékeit. A begyűjtött tárgyak és dokumentumok minden korosztály számára érthetővé és értelmezhetővé teszik, mit jelentett egykor és ma Csongrádon élni, csongrádi lakosnak lenni: a használatból kikopott háztartási eszközök, gazdasági tárgyak és műhelyberendezések, bútorok, viseleti darabok, naplók, levelek, fényképek és családi feljegyzések teszik kézzelfoghatóvá múltunkat, fontos részei helyi identitásunknak.

Arra kérjük a Tisztelt Lakosságot, hogy környezetük mozgósításával, feltérképezésével segítsék értékmentő tevékenységünket.

Hogyan lehetek önkéntes gyűjtő?

Önkéntes gyűjtő vagyok, ha saját környezetemben megkeresem és a Múzeum számára ingyenesen eljuttatom azokat a jó állapotú történeti értékeket, melyek

  • a történelem egy adott korszakában fontos szerepet töltöttek be a mindennapokban (háztartási eszközök, gazdasági eszközök),
  • családom vagy tágabb közösségem történetének részét képezik (naplók, emlékkönyvek, városi eseményeken készült fotók, családi események fotói /keresztelés, esküvő, stb/ ezeket digitalizálás után a múzeum megegyezés szerint visszajuttatja)
  • a lakás berendezésének jellegzetes részei voltak (népi bútorok az 1970-es évekig)
  • kézzel készült vagy gyári, jó állapotú gyermekjátékok (1980-as évekig)
  • olyan textíliák, melyek a használatból kikoptak, de kézzel készítették vagy hímezték azokat (falvédők, kefetartók stb.),
  • egy-egy korszakban szimbolikus ruhadarabok voltak (korábbi viseleti darabok, otthonkák stb.)
  • melyek egy-egy eltűnt, vagy kihalóban lévő kismesterséghez kötődnek (cipész, kovács, bognár stb. eszközök).

Az önkéntes gyűjtők lehetőség szerint tájékozódjanak a gyűjtött tárgyak múltjáról (beszerzési hely, használó vagy készítő személye, használat ideje stb.)

Az is elég, ha a padlásomat kiürítem?

Igen!

Sokszor olyan meglepő „kincseket” rejtenek a magánházak padlásai, hogy egy új múzeumot be lehetne rendezni belőle! Amire az önkéntes gyűjtőnek oda kell figyelnie, hogy az adományozásra szánt műtárgy mentes legyen a penésztől, szútól, molytól, vagyis elfogadható állapotban legyen.

Eladásra szánt, régi ingatlanom van.

Kijönne a Múzeumból valaki körülnézni?

Igen!

A múzeum munkatársai előzetes egyeztetés szerint a helyszínen felmérik az adományozásra szánt műtárgyakat, és ha úgy ítélik meg, gondoskodnak azok elszállításáról. Ha nincs ereje, ideje, türelme maga átnézni és kiválogatni az örökölt ingatlanban hagyott tárgyakat, a konténer kihívása előtt keresse fel a múzeum munkatársait, kérje ingyenes segítségüket!

Az önkéntes gyűjtők a múlt alázatos szolgái;

ők azok, akik nem hivatalos elfoglaltságból,

hanem a népi kultúra iránti szeretetből

és tiszteletből végzi gyűjtőmunkájukat.

Köszönjük, hogy csatlakozik hozzánk!

További információ kérhető

a Tari László Múzeum telefonszámán: 06/63 481 052

A szerzőről

Önkormányzati elektronikus ügyintézés

Facebook

Fussunk együtt jövőre!

Önnek ajánljuk