Válassza az Oldal lehetőséget

Négy megyére riaszt a meteorológia ónos eső miatt

Négy megyére riaszt a meteorológia ónos eső miatt

Az Országos Meteorológiai Szolgálat január 5-én Baranya, Bács-Kiskun, Somogy, Zala és Tolna megyére másodfokú (narancs), Vas, Veszprém, Békés, Csongrád megyére pedig elsőfokú (citromsárga) figyelmeztető előrejelzést adott ki tartós ónos eső miatt. Kora délután négy megyére citrom riasztást adott ki az OMSZ.

A legfrissebb előrejelzés szerint az ónos esővel járó csapadék kedden kora este érkezik Magyarország déli része fölé, a Dráva vonala mentén lép be az országba, majd fokozatosan csökkenő intenzitással halad kelet felé. Az ónos esőzés várhatóan szerdán a hajnali órákig, de legkésőbb reggelig tart majd. A meteorológiai szolgálat előrejelzése szerint az ónos eső mennyisége a déli országrészben 0-5 milliméter között valószínű, Baranya és Somogy megye déli részén azonban kis eséllyel az 5 millimétert is meghaladhatja.

Január ötödikén délelőtt a közúti közlekedés zavartalanul folyt, a kötöttpályás közlekedésben hóhelyzettel összefüggő fennakadások, késések nem voltak. Az autópályák és a főutak burkolata nagyrészt sónedves volt, de Füzesabonytól keletre – M3, M30, M35 – előfordultak hókásás szakaszok. A közútkezelő tájékoztatása szerint a téli tisztántartási munkálatokban összesen százhatvankét gépjármű vesz részt, Budapesten hetvennyolc kocsival tisztítják, jégmentesítik az utakat.

A katasztrófavédelem azt kéri, hogy csak a téli időjárásra megfelelően felkészített gépjárművel induljanak útnak. Ilyenkor nélkülözhetetlen kellék a téli gumi, a hólánc, a feltöltött mobiltelefon, a láthatósági mellény, valamint a GPS vagy a térkép. Indulás előtt győződjenek meg a fényszórók működőképességéről és az üzemanyag mennyiségéről.

Kérjük, hogy a téli időjárással kapcsolatban kísérjék figyelemmel a katasztrófavédelem közleményeit: az okostelefonnal, táblagéppel rendelkezőknek javasoljuk, hogy telepítsék a katasztrófavédelem „VÉSZ” alkalmazását (http://vesz.katasztrofavedelem.hu) és figyeljék a katasztrófavédelem Facebook oldalán, illetve honlapján közzétett információkat is.

Az időjárási előrejelzéseket nyomon követheti az Országos Meteorológiai Szolgálat honlapján a http://met.hu/ címen. Az aktuális útviszonyokról a Magyar Közút információs portálján, a http://utinform.hu/ -n olvashat. Kérjük figyeljék közleményeinket!

<style=”text-align: justify;”=”” mce_style=”text-align: justify;”>Forrás: csongrad.katasztrofavedelem.hu

A szerzőről

Válaszolj

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Önkormányzati elektronikus ügyintézés

Facebook

Fussunk együtt jövőre!

Önnek ajánljuk