Válassza az Oldal lehetőséget

Szívből gratulálunk Tóth Béla szobrászművész úrnak

Szívből gratulálunk Tóth Béla szobrászművész úrnak

Tóth Béla 

Csongrád Városi Önkormányzat szívből gratulál Tóth Béla szobrászművész úrnak az Emberi Erőforrások Minisztériuma Munkácsy Mihály-díjához és az Agrárminisztérium Életfa Emlékplakett Ezüst fokozata kitüntetéshez. 

Tóth Béla tanulmányait Budapesten végezte, a szakmai elismerései és jeles munkái 1979-ig oda kötődnek.  A Képző- és Iparművészeti Gimnáziumban, majd a Magyar Képzőművészeti Főiskolán szerzett diplomát. Szabó Iván tanár szobrászművész tanítványa, később, Somogyi József, Pátzay Pál szobrászművészek és Barcsay Jenő,  az anatómia professzora voltak a mesterei.

A 1967-től a Művészeti Alap, a mai Magyar Alkotóművészek Országos Egyesületének, 1969-től a Magyar Képző- és Iparművészek Szövetségének tagja. 1976–1982 között a Budapesti Művészeti Szakközépiskola szobrász tanára volt. 

Gyerekkorától szenvedélyesen rajzolt állatokat, főleg lovakat, de kiváló portréi is születtek, melyek a kezdetek óta plasztikus szobrászrajzok voltak. A családból hozta a lovak szeretetét, a lóra termettségét.  Innen a lovakhoz való különös kötődése, anatómia és lélektani ismerete. Országos ifjúsági bajnok volt, nemzetközi versenyeken is sikeresen szerepelt.

A lovak megformálását hívatása középpontjába helyezte, ma már a ló szobrászat egyik legjelentősebb 20. századi művelőjeként tartják számon. Éremművészetével, domborműveivel is jeleskedett.  Főleg bronzban gondolkodó alkotó, de a  kőfaragás sem állt távol tőle. 

1980 óta él Csongrádon. Annak ellenére, hogy nem a szülővárosa Csongrád, ő  az egyik legnagyobb lokálpatrióta. Magáénak érzi a várost, fontos számára a fejlődés, a városunk vizuális arca. Ennek hangot is ad rendszeresen.

A városunk arculatának  egyik meghatározó eleme a Kubikos emlékmű.  

Több évtizedes kimagasló művészi munkásságának elismerése mindkét díj.  

 

 

A szerzőről

Önkormányzati elektronikus ügyintézés

Facebook

Önnek ajánljuk

Skip to content