Az Informatikai és Könyvtári Szövetség (IKSZ) évente díjazza mindazokat a szakembereket, illetve intézményeket, akik és amelyek munkásságukkal előmozdítják a könyvtárszakma fejlődését, valamint a tudás- és információmenedzsment innovatív eszközeinek alkalmazásával lehetővé teszik az olvasók igényeinek hatékonyabb kiszolgálását. Az IKSZ 2024. május 8-án tartott közgyűlést Budapesten, a Magyar Mezőgazdasági Múzeum és Könyvtárban, ahol Tőzsér Istvánné Géczi Andrea, az IKSZ elnöke „A Könyvtárügyért-díjat” Bedő Tamásnak, Csongrád polgármesterének, valamint a szegedi Somogyi Károly Városi és Megyei Könyvtárnak adományozott – az intézmény nevében a díjat Sikaláné Sánta Ildikó igazgató vette át.
A Kárpát-medencei Könyvtárosok Konferenciáját 2006-óta rendezik meg, az esemény házigazdája a csongrádi Csemegi Károly Könyvtár. Eddig összesen 16 konferenciát tartottak a Tisza-parti városban – a koronavírus-járvány miatt 2 elmaradt –, Bedő Tamás 12 alkalommal nyitotta meg a rangos eseményt, amit a kezdetektől támogatott. Csongrád polgármestere érdeklődésemre elmondta: a Kárpát-medencei Könyvtárosok Konferenciája elsősorban a Csemegi Károly Könyvtár munkatársainak köszönhetően – külön kiemelve Horváth Varga Margitot, a könyvtár korábbi igazgatóját, valamint Illés Pétert, az intézmény jelenlegi vezetőjét – valósulhatott meg és az önkormányzat minden támogatást megadott az esemény sikeres lebonyolításához. Bedő Tamás leszögezte: a díjat név szerint ő kapta, azonban ez az elismerés Csongrádnak jár, valamint annak a csapatnak, akik a Kárpát-medencei Könyvtárosok Konferenciáját minden évben megrendezik Csongrádon.


Illés Péter, a Csemegi Károly Könyvtár igazgatója arról tájékoztatott Budapesten, hogy idén a Kárpát-medencei Könyvtárosok Konferenciáját június 2-től 3-ig rendezik meg Csongrádon. 2024-ben is mintegy 120 könyvtárost várnak a Kárpát-medence minden szegletéből, akik megvitathatják a könyvtáros szakma legújabb innovatív fejlesztéseit, valamint a gyakorlatban való alkalmazásukat is.
Fotók, szöveg : Révész Gábor