A lengyelországi Belchatów várossal 2005 óta van hivatalos testvérvárosi kapcsolata Csongrádnak, de a hivatalos együttműködési megállapodás aláírása előtt is létezett már kapcsolat a két település között.

belchatow4

Belchatow Lengyelország központi régiójában helyezkedik el, Łódź-tól 50 kilométerre, Katowicétől 140 kilométerre és Varsótól 150 kilométerre. A település lakosainak száma meghaladja a 64000 főt, amely a nagy és fejlett városi térségnek és fejlett műszaki infrastruktúrának köszönhető. Bełchatówban a születések száma folyamatosan növekszik. Az utolsó évek születéseinek száma (forrás: Bełchatów városi irodája) 2003 – 182, 2004 – 199, 2005 – 226, 2006 – 243, 2007 – 334.

belchatow2

A legjelentősebb hivatalos találkozóra 2009. október 21-24 között került sor Belchatow-ban, ahol közigazgatási alkalmazottak tapasztalat cseréjére került sor. A programban 10-10 köztisztviselő vett részt a cseh Decin, a lengyel Belchatow városából és Csongrádról. Egy- egy 20 perces prezentáció elkészítésével mutattuk be a magyar, cseh és lengyel közigazgatási struktúrát és a városi szinten megvalósult feladatokat, valamint a részt vevő városokat. Projektek kerültek bemutatásra a városfejlesztés, infrastruktúra, iparfejlesztés, turisztika, oktatás, szociális és egészségügy témakörében. A résztvevők hasznos, színvonalas tapasztalatcserének lehettek részesei.

belchatow3

Intézményi kapcsolatok is kialakultak az évek során, a gimnáziumból egy csoport minden évben ellátogat, és fogad is egy csoportot, továbbá volt angol tanárok részére tapasztalatcsere program kerül megszervezésre. Ezen együttműködéseknek a gazdasági kapcsolatok erősítése is cél, tárgyalásokat folytattak, s kölcsönös cserelátogatást tettek a csongrádi borászat képviselői Belchatowban, majd az ottani fogadó partner, palackozó képviselői látogattak Csongrádra. Előrehaladott tárgyalások folynak egy vendéglátó egység létesítésének lehetőségeire is. A belchatowi sportvezetés szeretne a 2010-es évben edzőtáborokat szervezni Csongrádon. Művészeti csoportokat és hivatalos delegációt fogadunk minden évben a Csongrádi Napok alkalmából, valamint első alkalommal 2009-ben a Művészetek hete idején.

Bővebb információ: www.belchatow.pl