Áron díjnyertes Rózija és Lencsije

Losonczi Áront szinte mindenki ismeri Csongrádon és nemcsak az üvegbeton feltalálójaként, hanem az Open Puszi együttes oszlopos tagjaként is. De mégsem az építészetről vagy a zenéről fogunk beszélgetni, hanem az idei borról. A családi birtokon találkoztunk, ahol Áron természetesen a pincét mutatta meg először, mert lassan tíz éve borászkodik is. 

 

Hogyan lettél borász, hiszen a szakmád szerint építész vagy?

A borászkodásba szó szerint belecsöppentünk, feleségemmel Zsófival. Édesapám 2013-ban, a szüret után hagyott itt minket, így a gyász mellett, valamit kezdeni kellett a terméssel is. Belevetettük magunkat a borászkodás tudományába és azóta is folyamatosan képezzük magunkat, hogy minél jobb tételeket készítsünk a szőlőnkből. Ez egy igazi családi vállalkozás. Én felelek a szőlőért, földmunkáért, technológiáért, Zsófi a marketinget intézi és a palackozás előtti finomhangolásban vesz részt. Borainkat lányainkról neveztük el: Rózi Rozé és Lencsi Lányka

Milyen borok vannak a saválló tartályokban?

A kis családi borászatunkban háromféle bor készül reduktív borkészítési eljárással: királyleányka, kékfrankos rozé, és cserszegi fűszeres. Ennek az eljárásnak köszönhetően a frissességet és a gyümölcsben intenzív íz- és illatjegyeket meg tudjuk őrizni a borban. Mivel a csongrádi talaj nem ad a borhoz extra jegyeket, ezért boraink készítése során inkább a szőlő elsődleges íz- és illatanyagainak kiemelésére fektetjük a hangsúlyt, melyhez mind a szőlőfajtáink, mind pedig a választott technológia kiválóan alkalmas.  

 

Az utóbbi években egyre divatosabbá váltak a könnyed, illatos, gyümölcsös, könnyen iható, úgynevezett reduktív borok. Mi a lényege a reduktív eljárásnak?

Itt is látható a lényeg: az acéltartályok és az irányított erjesztési folyamat.  A tartály hűtött, oxigénmentes környezetet biztosít a must, az erjedő és érlelés alatt álló bor számára, és így megőrizhetők a szőlőben található elsődleges aromák. A reduktív borok  ezért frissek, az adott szőlőfajtára jellemző  gyümölcsös, virágos karakterük érvényesül. A tartályos érlelés nem jobb vagy rosszabb, mint a hordós (oxidatív) eljárás, csak másra való. A jövőben egyébként mi is tervezzük, hogy bővítjük a repertoárunkat hordós érlelésű tételekkel. Pincénket eleve úgy terveztük és építettük, hogy mindkét műfajra alkalmas legyen. 

 

Milyen lesz az idei bor?

Az aszályos nyár nagyban befolyásolta az idei termés minőségét. Nagyon nehéz volt jól belőni a szüretek optimális időpontját. A kánikula és szárazság miatt a szőlő kényszerérésben volt, a szüreti időszakban pedig jelentős csapadékot kaptunk, mely az utolsó pillanatban változtatott az eredeti terveinken.   Látva a helyzetet, az utolsó hetekben le is szedtünk a termésből, hogy kíméljük a tőkéket és hogy jobb minőségű legyen a gyümölcs. Ennek köszönhetően jó alapanyagból tudtunk dolgozni. Azt gondolom, hogy ebből a nehéznek mondható évjáratból is ki fogjuk tudni hozni a maximumot. A rozénk és a királyleányka szépen alakul, lassan palackba kerülnek.  Idén a cserszegi egy új arcát mutatja meg: nagyobb test, magasabb alkoholtartalom. Várhatóan ez a tétel hosszabb érlelést is igényel, tehát picit még várni kell rá.

Indultál borversenyeken is a boraiddal.

Igen, számunkra fontos, hogy tudjuk, jó az irány és erre egy jó lehetőség a borversenyeken való megmérettetés. Fontosnak tartjuk, hogy „kívülről” is kapjunk visszajelzést, ezért elsősorban a régiós, országos vagy nemzetközi versenyekre nevezünk. Idén áprilisban a Csongrádi Borvidék hagyományos megyei borversenyén mindhárom nevezett borunk (Rózi Rozé, CS/F és a Lencsi Lányka) aranyérmet kapott. Szeptemberben a Rózi Rozénk ezüstérmes lett az Országos Borversenyen, ahová egyetlen csongrádi tételként került be számos neves villányi, szekszárdi, egri termelő bora közé. A legnagyobb sikert az Országos Cserszegi Fűszeres Borverseny aranyérme jelentette, ahol az összes nevező között az ötödik legmagasabb pontszámot kaptuk.

 

 

Mik a tervek?

Mi kis családi borászat vagyunk, évi 3000 palackunkat már a nyár végére értékesítjük. Természetesen cél a növekedés, a mennyiség mellett a bor-repertoárt is bővíteni szeretnénk. 

A saját terveink mellett viszont szívesen tennénk azért is, hogy a Csongrádi Borvidék országos szinten nagyobb elismertséget kapjon, de azt gondoljuk, hogy ez csak a helyi borászok szorosabb összefogásával valósítható meg. Jó lenne egy – a pannonhalmihoz vagy a balatonihoz hasonló – közös csongrádi brand megalkotása közös arculattal és válogatott tételekkel. Ez jó alapot jelenthetne ahhoz, hogy egy közös standon megjelenhessünk országos rendezvényeken, például a Szegedi Borfesztiválon. 

Fontos számunkra a helyi borfogyasztási kultúra fejlesztése, illetve az, hogy maguk a helyiek is rádöbbenjenek arra, hogy helyben is találnak minőségi bort. Erre jó alkalom a XI. Őszi Újbor Fesztivál, ahol többi csongrádi pince boraival együtt meg lehet kóstolni a mi idei tételeinket is. Várunk mindenkit november 12-én, szombaton a Művelődési Központba!

 

 

 

PM