Válassza az Oldal lehetőséget

Fássy Evelin az ország legeredményesebb western lovasa

Fássy Evelin az ország legeredményesebb western lovasa

A csongrádi Fássy Evelin neve teljesen összefonódott a lovaglással, hiszen a 23 éves hölgy 7 éves kora óta lovagol, nem is akárhogyan. Idén februárban a Magyar Lovas Szövetség évvégi díjátadóján azt az elismerést veheti át, amelyet minden évben az adott kategória legjobbjai kapnak.

-Hogyan kerültél kapcsolatba a lovakkal, a lovaglással?
F:E: -Nincs különösebb története, a szüleim kivittek lovagolni, tetszett a környezet az a miliő így megmaradtam ennél a sportnál. Később lett egy saját lovam, most már jelenleg 5 van ebből három vemhes, úgy hogy hamarosan szaporodni fog az állomány.
-Hogyan kezdődött a lovas pályafutásod?
F:E: – Gyerekként, díjugratással és díjlovaglással kezdtem. Remek lovam volt, sok sikerélményt adott nekem, jó eredményeink voltak, rengeteg dolgot tanított nekem, mégis azt éreztem, hogy nem ez az én utam.
– Milyen stílusra váltottál?
F.E.: – A western stílust, körülbelül 10 éve ismertem meg, lenyűgözött a lóval való kommunikáció, teljesen más elvet ismerhettem meg, amely eredményessége akkoriban, számomra hihetetlen volt. A western lovaglás elég szerteágazó, rengeteg típusú versenyszámból tevődik össze, mindenki megtalálhatja a hozzá illő számot. Azok akik kellemes, precíz, kicsit lassabb típusú versenyszámokat kedvelik, a performance számokban, mint például a pleasure, trail, horsemanship, mérettethetik meg magukat. Az adrenalin függők pedig a gyorsasági számokban (hordókerülés, szlalom) hódolhatnak szenvedélyüknek, valamint a különösen nézőbarát marhás versenyszámok is rendkívül kedveltek. Én személy szerint a reiningben találtam meg a számításom, itt a gyorsaság, pontosság, precízség és a már-már hihetetlennek tűnő manőverek egyszerre vannak jelen. Ez a versenyszám tulajdonképpen a díjlovaglás western megfelelője.
-Hogyan lehet a lovakat erre a stílusra betanítani?
F.E.: – Alapjaiban véve a western ló a természetes „manővereit” fejlesztjük tovább. A lónak a reining manővereket, amelyek a képzettség legmagasabb szintjét igénylik, hosszú száron egy kézzel kell végrehajtani. Mint említettem, a versenyszámok igazán sokszínűek, minden versenyszámhoz teljesen más kiképzésre van szükség. A quarter horse rendkívül intelligens lófajta és a felhasználási területe is igen széles. Testfelépítésének köszönhetően és az alacsony súlypontja miatt rendkívül fordulékony, rugalmas, dinamikus mozgáskultúrával rendelkezik, amely elengedhetetlen bizonyos manőverekhez. Általában a betanításuk egy jól felépített, következetes szisztémával gyors és eredményes, hiszen nagyon jól terhelhetőek és szinte ösztönből végzik el az adott feladatot.
-Kik tanítják be a lovakat?
F.E.: – Saját magam tréningezem a lovaimat, ezzel is foglalkozom. A kiképzéshez szükséges feltételek adottak, hiszen saját lovardánk van, ahol a megfelelő pálya és minden szükséges infrastruktúra megtalálható az eredményes munkához. Saját egyesületet hoztunk létre amelynek az elnöke én vagyok, így a lehetőségek minden szempontból ideálisak.
-Milyen lóval versenyzel jelenleg?
F.E.:-Szerencsés véletleneknek köszönhetően hozzám került jelenlegi versenylovam, Slide N Smoke, aki igazi kihívást jelentett, hiszen karakán, temperamentumos, domináns jellem, teljes ellentéte az addig, általam ismert lovaknak. A vele való munka közel sem volt egyszerű, rengeteg dolgot csak az ő kiképzése során értettem meg és rendkívül hálás vagyok neki ezért.
-Milyen eredménnyel szerepeltetek az elmúlt szezonban?
F.E.:- Nem vagyok tipikus versenyző típus, valójában mindig is a lóval való közös munka vonzott igazán. Mivel szeretnék ezzel foglalkozni, ezért én és a családom úgy döntöttünk, hogy érdemes lenne megmutatni és megmérettetni a tudásomat, munkámat versenyeken is. Tavaly a Kupasorozat keretein belül versenyeztem, haladó reining versenyszámban. Az év végén a kategória bajnoka lettem. Idén az Országos Bajnokságon indultunk, a Reining Senior Open kategóriában, ahol az év végi összesítésben az 1. helyen zártunk, illetve NRHA-H által szervezett versenyszámokban is megmérettetünk, ahol az összesítésben NRHA-H Intermediate Open 1. helyen zártunk, valamint NRHA-H Open Reserved Champion címet szereztük meg. Az NRHA által szervezett versenyszámok egyben kvalifikációs számok is voltak az idén Németországban tartandó Európa Bajnokságra. Mivel a kvalifikáció sikeres volt, így idén az elsődleges célom az Európa Bajnokságon is egy olyan eredményt elérni amire büszke lehetek, olyat, ami tükrözi a lovam és saját képességeimet is.

A szerzőről

Válaszolj

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Önkormányzati elektronikus ügyintézés

Facebook

Fussunk együtt jövőre!

Önnek ajánljuk