Select Page

„Mi leszek, ha nagy vagyok?” pályaorientációs kompetencia fejlesztő tábor

2018. november 26 és 30 között valósult meg első „Mi leszek, ha nagy vagyok?” pályaorientációs kompetencia fejlesztő táborunk. A pályaorientáció tábor azon célja, hogy a részvevők számára irányt adjon a jövőjüket illetően, teljességgel  sikerült.  A 24 részvevő számára elsőként a közös munka megalapozása volt a  legfontosabb. Az első nap ennek a jegyében zajlott: e gyerekek csoportkohéziót fejlesztő, valamint ráhangoló feladatokkal fogalmazták meg a  közös célokat,  illetve ismerték meg egymást. Játékos gyakorlatokkal keresték a választ arra, hogy kinek milyen érdeklődési köre van, milyen területeken erősebbek a képességeik és milyen típusú játékok/feladatok jelenteknek nehézséget a számukra. Mindezek főként csoportmunkában zajlottak, így a kisebb létszám alkalmat adott egymás megismerésére, és a monitorozás közben egyéni terveikről, esetleges problémáikról, kérdéseikről szívesebben meséltek. Az érték-aukció bizonyult a legérdekesebbnek: a legfontosabb érték a kapcsolatrendszer lett a legtöbbjüknél. Ezt azzal magyarázták, hogy a munkába kerülést nagyban megkönnyíti a jó kapcsolat, és kevésbé fontos az iskolázottság. Erről később disputa módszerrel érveltek- ellenérveltek is.

A második napon a legnépszerűbb szakmákat gyűjtötték össze, azok nehézségeit, előnyeit összehasonlítva. Mindezt –kérésükre-   angol nyelven tették, így ezen kompetenciájuk is fejlődött.

Megalkották a tökéletes munkahely fogalmát, ezt is játékos módon.

Tisztázták az élethosszig tartó tanulás lehetőségének fontosságát,  személyes esetpéldákat meséltek el a közvetlen környezetükről.

Fontos volt  az önértékelés fejlesztése, valamint a közösségfejlesztés is. Akár a továbbtanulásuk, vagy az első munkavállalásuk szempontjából. Mindezt  szituációs játékokkal illusztrálták.

A hatékony tanulás minden siker kulcsa.

Többen beszámoltak tanulási kudarcokról, konfliktusokról. Csoportokban tettek egymásnak javaslatot, mintegy ötletbörzét felsorakoztatva, hogy ki és melyik tantárgyból miként tudna eredményesebb lenni. Ezért épültek be a harmadik  nap tematikájába a konfliktuskezelési és stressz-oldással kapcsolatos feladatok.

A negyedik napon a munka világával ismerkedtek meg. A hatékony álláskeresés, az álláshirdetések megismerése, alapvető munkajogi definíciók mindenképpen fontosak voltak, hogy a közeli jövőben sikeresen elinduljanak a munka világában. Az alapfogalmakkal többségében tisztában voltak, de sem az önéletrajz írásáról, sem a motivációs levelek szabályairól nem hallottak korábban. Ezért volt fontos ezek megismerése.

Összességében a csoportos feladatok bizonyultak  a legsikeresebbnek. Az ötnapos tréning hatékonyságát mindenképpen segítette, hogy résztvevőknek játékos módon, csoportban, vagy párban lehetett dolgozniuk. Az önismereti teszteknél a munka-érték, vagy tanulási stílus kérdőívet tartották legérdekesebbnek. A hét során napról napra lettek nyitottabbak és  egyre jobb munkamorálban tudtak együttműködni. Érdekes tapasztalat volt a gyerekek számára, hiszen a normál tanítási órákon ilyen formában és szinten nem volt lehetőségük a témában elmélyülésre. Többen kérték, hogy akár osztályfőnöki órák keretében a tábornak folytatása is legyen. Az alapkompetenciák elmélyítése az élet minden területén hozzájárulhatnak, hogy a résztvevők sikeres felnőttekké váljanak.

A mindennapok matekja foglalkozássorozat

2018. novemberében indult A mindennapok matekja foglalkozássorozat, mely a mindennapi életben, a pénzügyekben felmerülő problémák megoldásához nyújt a résztvevők számára segítséget.

 

Az ép testben ép lélek programunk novemberben

2018. novemberétől Az ép testben ép lélek programunkban bekapcsolódhatnak azok a kismamák gyermekeikkel együtt, akik szakember segítségével megismerhetik, hogy mit tehetnek gyermekeik lelki egészségéért, mindezt zenés keretek között.

 

 

Újabb "Mozdulj rá!" csoport indult november 5-én

Újabb Mozdulj rá! csoport indult november 5-én a  Művelődési Központban.

Ismét gazdag programot állított össze Gergely Ildikó, a program vezetője.

Az első alkalommal a  lépcsőn végezhető mozgások  után zöldséges bulgur és mozzarella saláta készült az egészséges táplálkozás jegyében. A második alkalommal a csoport a Sun Gym edzőteremben kardio mozgásokkal ismerkedett. Az elmúlt hétfőn tartásjavító székgyakorlatokat és  gumiszalag gyakorlatokat végeztek a csoport tagjai és a foglalkozás végén  banános zabpalacsinta készült.

Amennyiben felkeltettük érdeklődését Mozdulj rá! programunk iránt, csatlakozzon a csoporthoz november 26. hétfőn 17 órakor a  Művelődési Központban

Ahol a Nordic walking mozgással ismerkednek a résztvevők és az estét turmix italok készítésével zárják.

Digitális alapismeretek 3-4. csoport - beszámoló

Nagy érdeklődés mellett indultak november elejét digitális alapismeretek tanfolyamaink a Művelődési Központban.

A két csoportban 19 fő ismerkedik a számítástechnika alapjaival. Már az első alkalommal sok új ismeretet sajátítottak el a tanfolyam résztvevői, s a további órákon is hasznos információkkal gazdagodnak.

Amennyiben felkeltettük érdeklődését a képzés iránt, kérjük, már most jelentkezzen tavasszal induló képzéseinkre!

 

Városismereti séta novemberben

Városismereti sétánk résztvevői novemberben a Tari László Múzeumba látogattak el.

Az intézményt, valamint az  időszaki és állandó kiállítást  Fodor Péter, a múzeum kiváló munkatársa mutatta be.

Meglepetésként kemencében sült szalonnás-tejfölös kenyérlángost kóstolhattak a csoport tagjai.

Köszönjük szépen a szakszerű kalauzolást és a szíves vendéglátást!

December 2018. december 14-én  Csongrád templomaival ismerkednek meg az érdeklődők.

 

Szeptemberi városismereti séta

Szeptemberi városismereti sétánkon Csongrád szecessziós építészetével ismerkedtünk, a Batsányi János Gimnázium gyönyörű épületét tekintettük meg.

Október 12-én ismét Csongrád Belvárosába, a Múzeumházba  látogatunk.

(Az épület  Csongrád védett műemléki részén, az egykor halászok és kubikosok lakta Belsőváros területén található. A Múzeumházként ismert épületegyüttes tulajdonképpen egy telken álló két épület. Az öregház a XIX. század végéig kedvelt és elterjedt berendezést, a festett bútorokat mutatja be, szabadkéménnyel a konyhában. A nagyházban egy módosabb gazda szobáját tekinthetjük meg az 1930-as évekből. Az udvaron lévő kamrában gazdasági eszközöket mutatnak be.)

Majd a Szent Rókus templom épületében gyönyörködünk.

Sétánkat a Belvárosi Pékségben, Lakatos János pékmesternél zárjuk.

 

Szeptemberben is változatos programokon vehettek részt Mozdulj rá! klubfoglalkozásunk résztvevői

A vízi torna,  a nordic walking és a közös főzés is vidám hangulatban telt.

Októberben ismét új ismereteket szerezhetnek a csoport tagjai:

október 08. hétfő  17 óra jóga- Dr. Tóthné Bodor Ágival

                             –smoothie- turmix italok készítése

október 15. hétfő  17 óra széktorna-gumiszalag gyakorlatok

                             –tonhalas spagetti készítése

október 23. kedd ( 22. helyett) 18.15 vízi torna- uszoda

október 26. péntek  17 óra Nordic Walking  Lekrinszki Évával Ifjúság tér

október 29. hétfő 17 óra Záró foglakozás- tapasztalatok

                             –tortilla készítése készítése

 

Amennyiben felkeltettük érdeklődését programunk iránt, szívesen várjuk 2018. november 5-én, hétfőn 17 órakor induló csoportunkba!

Témák – az egészséges táplálkozás alapjai, receptek, fortélyok

  • a gyógynövények hatásai, jelentősége
  • testmozgás, torna

A kurzus időtartama 6 hónap, heti 1 alkalom

A foglalkozást azoknak ajánljuk, akik változást szeretnének az életükben, esetleg olyan élethelyzetben vannak, amelyen a foglalkozásokon elsajátított tudás könnyíthet

További információ kérhető:

a Művelődési Központ és Városi Galériában személyesen (6640 Csongrád, Szentháromság tér 8.) vagy telefonon Tóth-Viglási Nórától  20/91-98-875 és  Dr. Hörömpöliné  Víkor Katalintól 20/47-77-483

 

Gazdag programkínálattal vártuk „Fejlődj velünk” pályázatunk tagjait és az újonnan bekapcsolódó érdeklődőket - Beszámoló

Augusztus elmúlt két hetében gazdag programkínálattal vártuk   „Fejlődj velünk” pályázatunk  tagjait és az újonnan bekapcsolódó érdeklődőket.

Augusztus 13-án, hétfőn városismereti sétánkon a  Csongrád központjában lévő köztéri szobrokat kerestük fel. Az alkotások keletkezésének történetét érdeklődve hallgatták csoportunk tagjai és a sétára érkezett új résztvevők is.

Szeptemberi sétánk alkalmával a szecesszió Dél-alföldi építészeti emlékeivel ismerkedünk  meg.

Augustus 16-án, csütörtökön szakmai bemutatóval indult a Csongrádi Borok Szabadegyetem.

A gépészeti és szőlészeti bemutatót másnap elméleti előadások követték a Művelődési Központban.

Bedő Tamás Csongrád város polgármestere, Pusztai Csaba a Csongrádi Hegyközség elnöke és Gulyás Ferenc a Szent Vince Borrend elnöke köszöntötte a résztvevőket.

A szőlőtermesztés aktuális gondjairól, problémáiról, kilátásairól

Hajdu Zoltán – a Hegyközségek Nemzeti Tanácsa   szakmaközi   részlegvezetője   beszélt.                            

A magyar szőlő- és borágazat kihívásai címmel

Szabó Attila a  NAIK Szőlészeti és Borászati Kutatóintézet Kecskeméti Kutató Állomás állomásvezetője tartott előadást.

Technológiai fejlesztések a szőlészetben címmel tartotta meg előadását   Matuszka Gergő – A Vektor Mezőgép Kft. területi képviselője.

A Nufarm Hungária Kft. újdonságairól Tatay Kálmán és  Kovács Gábor  a Nufarm Hungária Kft. területi képviselői beszéltek.

Augusztus 18-án a program a csongrádi borok népszerűsítésével –  borbemutatóval zárult –  Pálfi György, a Csongrádbor Kft. ügyvezetője mutatta be pincészetének díjnyertes borait. Többek között a 2016-os kékfrankost is, mely 2018-ban  a Csongrád város bora kitüntető címet nyerte el.

Augusztus 18-án délelőtt a Mozdulj rá! klub tagjai nemes cél érdekében a III. Szőlő-dűlő futóverseny  jótékonysági futamán indultak. Ezzel a Fogyatékkal Élők Nappali Intézményét támogatták, az ott folyó munkára hívták fel a figyelmet. Ez a délelőtt is rendkívül jó hangulatban telt.

Augusztus 18-án Ép testben ép lélek havi szakkörünk tagjai – a babák és mamák is találkoztak a Művelődési Központ előtti park árnyas fái alatt. A nagy meleg ellenére a délután vidám énekléssel, mondókával, beszélgetéssel telt.

2018. augusztus 22-24. között került megrendezésre a  PLEIN AIR SZABADEGYETEM

a Csongrádi Alkotóház, Művésztelepen és a  Művelődési Központ és Városi Galériában

A szabadegyetem résztvevőinek 3 élményekkel teli napban volt részük.

Az első napon a Csongrádi Alkotóház-Művésztelepet,  a szoborparkot és a művésztelep kihelyezett műtárgygyűjteményét  mutatta be Pipei Borbála a művésztelep szakmai asszisztense.  A nyitott  műhelyekben az ott alkotó művészek szívesen beszéltek készülő alkotásaikról.

Este a művésztelep történetéről készült képválogatást, valamint a Projekt833 és az OnaBona idei táboraiban készült alkotásokat ismerhették meg. Az estet  improvizatív zene és tánc zárta.

A második napon bemutatott filmösszeállítás a Nemzetközi Plein Air  művészeinek is izgalmas volt, hiszen  az alkotótelep közel 30 évéből láthattak ízelítőt – ismerhettek egykori munkáikra, alkotó társaikra.

A szabadegyetem a harmadik napon  a Csongrád Galériában folytatódott, ahol a kiállításrendezés fortélyaival ismerhettek a résztvevők, majd részt vettek  a 2018-as Plein Air során készült alkotásokból készült kiállítás megnyitóján –   a Csongrád Galériában

Az est a  Molnár Dixieland Band koncertjével zárult  a Csongrádi Művésztelepen.

 

Kedves érdeklődők!

Kulturális városismereti sétánk következő időpontja: 2018. augusztus 13. hétfő,10 óra. Találkozó a Művelődési Központ előtt. Ezen a délelőttön a városközpont köztéri szobrait ismerhetik meg közelebbről.

A csoporthoz bárki csatlakozhat! Kellemes időtöltést kívánunk!

 

A Mozdulj rá! heti foglalkozás következő időpontja: 2018. augusztus 18, szombat 9.30 – a találkozó helyszíne a Mozi előtti parkoló. A résztvevők egy jótékonysági gyalogláson vehetnek részt.

Programunkra minden korosztály képviselőit  szeretettel várjuk!

Kedves babák és mamák!

Ép testben ép lélek foglalkozásra is a szabadban kerül sor. 2018. augusztus 18-án, szombaton 14.15-kor találkoznak a csoport tagjai a Művelődési Központ aulájában. A Szentháromság téri park árnyas fái alatt 14.30-kor kezdődik a zenés, beszélgetős délutáni program.

Minden érdeklődőt szeretettel várunk!

Tánc és zene szabadegyetem

Baráti hangulatban zajlott a Tánc és Zene Szabadegyetem 3 napos programja az elmúlt héten.

A szabadegyetem első napján, az előadások során a résztvevők megismerték egymás munkáját, tevékenységét. A közös nyelv – a hagyományápolás fontossága,  a magyar népzene, magyar néptánc szeretete –  segített abban, hogy a határon túlról érkezett együttesek is itthon érezzék magukat városunkban.

A vajdasági Óbecséről, Csongrád testvérvárosából érkeztek a Petőfi Sándor Magyar Kultúrkör tagjai.

Vezetőjük Ricz Róbert előadásának témája A Petőfi Sándor Magyar Kultúrkör tevékenysége, kapcsolata Csongrád városával

A Peteres Ignác Fúvószenekar Gyergyócsomafalváról érkezett hozzánk.

A fúvósegyesület elnöke és a zenekar karnagya Csiki Tibor előadásában arról beszélt mennyire fontos  feladat a magyarságuk megőrzése, a hagyományok ápolása a Petres Ignác Fúvószenekar tevékenységében.

Kováts Attila a Csongrádi Fúvószenekar vezetője a Tánc és Zene Nemzetközi Fesztivál elmúlt 11évének történetéről-eredményeiről beszélt.

Szombaton vidám felvonulással és színpadi programokkal mutatkoztak be a résztvevők

Az óbecsei  Kiscimbora és Csiperke táncegyüttes műsorát a Fokos zenekar tette felejthetetlenné.

Peteres Ignác Fúvószenekar repertoárjában magyar történelmi indulók, népdalfeldolgozások, és komolyzenei feldolgozások is szerepeltek.

A Csongrádi Fúvószenekar Ifjúsági zenekara indulókkal köszöntötte a közönséget. Az estet a két fúvószenekar közös műsora zárta.

Vasárnap este táncházzal zárult a három napos program. A közös gyökerekből eredő zene és tánc örök emlék marad a szabadegyetem résztvevőinek.

 

Mozdulj Rá!

Mozdulj Rá! Ötödik alkalommal találkoztak a Mozdulj Rá program résztvevői. A legfiatalabb résztvevőtől a 84 éves Laci bácsiig kellemesen elfáradtak. A torna után együtt elkészítették és elfogyasztották a csirkemelles zöldséges salátát.

 

Digitális alapismeretek szakkör - 1.csoport / 1.alkalom

A Fogyatékosok Nappali Intézményében elindult az első digitális alapismeretek képzés, melyen a résztvevők megismerkednek a számítógép működtetésével, a szövegszerkesztés és táblázatkezelés alapjaival. A tananyag része az E-ügyintézés, mely a 21. században való boldogulás alapja. A csoport nagy örömmel vett részt a foglalkozáson, már várva a következő alkalmat annak reményében, hogy napról – napra magabiztosabban tudjanak „mozogni” a virtuális világban.
A képzés ingyenes, ha szívesen csatlakozna a következő csoporthoz szeretettel várjuk.
Információ kérhető a Művelődési Központban, vagy a 63/483-414, és 20/4535-557-es telefonszámon.

Városismereti séta

Városismereti sétánk első állomása a Művelődési Központ és Városi Galéria volt. A több mint 100 éves impozáns épület történetét, a Galéria időszaki kiállításának létrejöttét érdeklődve hallgatták a jelenlévők.
Következő alakalommal az óvárosban, a Csongrádi Kézművesházak között sétáltunk.
A hagyományos paraszti építészet bemutatása során (vályogtégla, nádfedés, nádfal technikai megoldásai) a résztvevők kedves gyermekkori élményei idéződtek fel, mely vidám hangulatot adott délelőttünknek. A programot a fűszerkert növényeiből készült teázással zártuk.

Augusztusi sétánk alkalmával megismerkedhetnek a résztvevők a város legjelentősebb képzőművészeti alkotásaival, s ezáltal a városban élő szobrászművészekkel:
– II. világháborús emlékmű (Tóth Béla, Máté István és Lantos Györgyi a településen élő és alkotó szobrászművészek közös alkotása)
– „Tisza” Borbás Tibor szobrászművész munkája
– 56-os emlékmű szintén Tóth Béla, Máté István és Lantos Györgyi szobrászművészek közös munkája
– Nepomuki Szent János, amely ivókútként is funkcionál, Lantos Györgyi és Máté István munkája
– „Szent István”, oszlopon álló lovas szobra Tóth Béla alkotása
– Kodály portré, Dudás Sándor szobrászművész alkotása

A város joggal lehet büszke köztéri műtárgyaira, melyekkel a következő alkalommal ismerkedünk meg.
A találkozó időpontja: augusztus 13, hétfőn 10 óra, helyszíne:Művelődési Központ

Mindenkit sok szeretettel várunk egy kulturális sétára!

Ép testben ép lélek

Változatlanul jó hangulatban, sok játékkal és közös énekléssel telnek az
Ép testben ép lélek havi szakkör foglalkozásai a csongrádi Művelődési
Központban.

Az augusztusi foglalkozás helyszíne a Szentháromság téri park. A
szabadban, az árnyas fák alatt ismerkedhetnek a babák és mamák a népi
mondókákkal

és gyermekjátékokkal. A foglalkozáshoz lehet csatlakozni, a pontos
időpontról később tájékoztatjuk az érdeklődőket.

Fejlődj velünk Csongrád!


Fejlődj velünk Csongrád!

Csongrád Város Önkormányzata, mint a Csongrádi Művelődési Központ és Városi Galéria fenntartója pályázati támogatást nyert ingyenes képzési lehetőségek megvalósítására Csongrádon. A programokról Horvát-Varga Margitot, a pályázat szakmai vezetőjét kérdeztük.

Mikor indult a program és milyen támogatásból valósul meg?
Nagyon örültünk, amikor megkaptuk az értesítést, hogy az EFOP-3.7.3-16 Az egész életen át tartó tanuláshoz hozzáférés biztosítása című felhívásra benyújtott pályázatunk támogatást nyert. Egy olyan komplex program megvalósítása volt a célunk, amelynek köszönhetően ingyenes programokon vehetnek részt az érdeklődő csongrádiak. Az élethosszig tartó tanulás fontosságát már nem kell hangsúlyozni, hiszen mindennapi életünket egyre jobban áthatják az olyan változások, amelyek szükségessé teszik a tanulást az egyén számára. Ma már egyre nagyobb hangsúly kap a nem formális – szervezett tanulási célú, de elismert képesítés nem biztosító- illetve a hétköznapi tevékenységekhez kapcsolódó informális tanulási helyzetekben zajló tanulás. Pont ezt kínáljuk a Fejlődj velünk program keretében.

Milyen programok megvalósítására kerül sor?
Nagyon sokrétű programcsomagot dolgoztunk ki. A témakörök kitérnek az anyanyelvi kommunikáció, a matematikai, természettudományi és technológiai kompetenciáik fejlesztésére, a digitális ismeretek bővítésére, a tanulás tanulásának fejlesztésére, a vállalkozói ismeretekre, a helyi értékek megismerésére, valamint az egészséges életmód beépítésére a mindennapi életünk során.
Most indult el a „Mozdulj rá” életmódváltó programunk, a digitális alapismereteket fejlesztő programunk, és hamarosan indulnak a kulturális városismereti programjaink is. A nyár sem fog eseménytelenül telni, szabadegyetemi programjainkon várjuk az érdeklődőket. A képzéseket, eseményeket folyamatosan nyomon követhetik FB oldalunkon, amely a www.facebook.com/fejlodjvelunkcsongrad címen elérhető.

Kik jelentkezhetnek az ingyenes programokra?
Szeretettel várunk mindenkit, különös tekintettel a köznevelésben részt nem vevőket, vagy valamilyen szempontból sajátos helyzetben lévő személyeket. A jelentkezés során előnyt élveznek a munkanélküli háztartásban élők, a GYES-en, GYED-en lévők, az alacsony iskolai végzettségűek, a pályakezdő munkanélküliek valamint a fogyatékkal élők. Ezek megléte azonban nem feltétele a programban való részvételnek.

Hol és kinél lehet jelentkezni a programokra?
Programjainkról bővebb felvilágosítást nyújtanak a Művelődési és Városi Galéria munkatársai Dr. Hörömpöliné Víkor Katalin a +36 63 483 414; +36 20 477 7483, valamint Forgács Tünde, a +36 63 483 414; +36 20 453 5557 telefonszámokon. Személyesen a Szentháromság tér 8. szám alatt kérhető információ. Mindenkit szeretettel várunk!

2018. december
h k s c p s v
« nov    
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31