Select Page

Ép testben ép lélek

Az Ép testben ép lélek havi szakkör 2019. február 5.-én tartotta e havi foglalkozását. A programot nagy érdeklődéssel várták az Anyukák és gyermekeik és láthatóan nagyon jól érezték Magukat.

 

Én milyen vállalkozó lennék?

Én milyen vállalkozó lennék? – csoportunk tagjai  januárban az üzleti terv készítésének szabályaival ismerkedtek.

Az alábbi témákat dolgozták fel:

Mi az üzleti terv?

Kinek, milyen vállalkozásnak kell üzleti terv? 

Mi az üzleti tervezés lényege egy kezdő vállalkozásnál?

Milyen költségek  merülnek fel egy kezdő vállalkozás esetén?

Milyen egyszeri  és milyen további, folyamatos, fix kiadások merülhetnek fel?  

 Mi az üzleti terv készítésének elsődleges célja?

Miért szükséges az üzleti terv?

Milyen a jó üzleti terv?

Egy jól felépített üzleti terv mellett, egy vállalkozás életében fontos szerepet kap a reklám, az előállított termék megfelelő bemutatása.  Az újabb vállalkozói tanfolyamunk mellett ehhez nyújt segítséget az áprilisban induló kommunikációs tréning is.

Amennyiben felkeltettük érdeklődését képzéseink iránt, várjuk jelentkezését szakmai koordinátorainknál a csongrádi Művelődési Központban

Dr. Hörömpöliné Víkor Katalinnál, tel.: 06-20/47-77-483 és

Tóth-Viglási Nóránál tel: 06-20/919-88-75

 

Februári MOZDULJ RÁ!

Februári MOZDULJ RÁ!

programsorozatunk érdekes előadással indult.

Fekete Imréné Marika a ZINZINO termékekről , a természet ihlette változásról beszélt csoportunk tagjainak. Az előadást követően személyes konzultációra is nyílt lehetőség.

A foglalkozás második felében gyógyteákat,  gyümölcsteákat, és egyéb finomságokat kóstolhattunk.

Köszönjük szépen Berkes Attiláné Ildikónak a finom házi zabkekszet!

Amennyiben érdeklődik programjaink iránt, szívesen látjuk a következő alkalmakon!

Február 11. hétfő 17 óra Művelődési Központ

Téma: vitaminok szerepe – előadás

receptkönyv összeállítása

Február 24. vasárnap 10.00 óra Városi Sporttelep

Téma: séta, futás, Nordic walking

Csatlakozva a YOURS TRULY 2019. mozgalomhoz

Február 25. hétfő 17 óra Művelődési Központ

Téma: A bélflóra és az ember

Bár tudjuk, hogy az emberben levő baktériumok nélkül nem lennénk egészségesek, de azt mostanában fedezték fel, hogy a betegségek is kapcsolatban vannak a bélflórával. Az előadás alatt megismerkedünk a bélflóra szerepével és megnézzük, hogy a károsodása esetén milyen betegségekre számíthatunk. Az előadásból az is kiderül, hogy mit tehetünk az egészségünkért.

Előadó: Dr. Tóth Edit főorvos

A részvétel a tagok számára ingyenes!

 

Januári városismereti séta

Januári városismereti sétánkon a Csongrádi Levéltárba látogattunk el, ahol az intézmény vezetője, Georgiádes Ildikó fogadta csoportunkat. Különös élményben volt részünk – egy kis múlt idézésen vehettünk részt. Régi fotókat, újságokat láthattunk – többek között –  a Csongrádi Napok, több mint  30 évvel ezelőtti programjairól.

Felidéződtek a legendás vízi karneválok, kiállítások, kubikos találkozók.

Láthattunk képet a Kerek árokról, melyben még vadkacsák úsztak és ladikkal lehetett közlekedni egyik partjáról a másikra.

A régi iratok, a   míves bábaoklevél, pecsétek, színházi plakátok  is lenyűgözték csoportunk tagjait.

Látogatásunk végén Oravecz János   Csongrádi fahídról készült filmjét láthattuk, melyben Licsicsányi István mesélt a híd megépítéséről, történetéről.

Tartalmas, emlékezetes délelőttöt tölthettünk a Csongrádi Levéltárban.

Köszönjük a levéltár munkatársainak és vezetőjének Georgiádes Ildikónak!

 

Digitális ismeretek

Digitális ismeretek tanfolyamunk résztvevői januárban a paint rajzolóprogrammal ismerkedtek meg.
Az itt tanultakat sikeresen használták önállóan is. A csoport tagja – Kovácsné Kovács Margit meseillusztrációhoz hasonló képeket készített. Gratulálunk a sikeres képalkotáshoz! Köszönjük Szabó Jenő oktató munkáját is!
A következő foglalkozásokon a szövegszerkesztéssel ismerkednek a résztvevők.

Kommunikációs tréning
A Kommunikációs tréning foglalkozássorozat résztvevői 2019. évben is változatos témákkal ismerkedhetnek meg: az alapszókincs, a funkcionális nyelvtan és stílusok, valamint a nyelvi funkciók megismerése, ezen kívül különböző kommunikációs gyakorlatokon is részt vehetnek (tárgyalás, előadás, prezentáció, állásinterjú)! 
Információ kérhető és jelentkezni lehet a Művelődési Központ és Városi Galériában személyesen (6640 Csongrád Szentháromság-tér 8.) vagy telefonon a 63/483-414 számon, Tóth-Viglási Nóránál 20/91-98-875 és Dr. Hörömpöliné Víkor Katalinnál 20/47-77-483
A programon való részvétel ingyenes az EFOP-3.7.3-16 Az egész életen át tartó tanuláshoz hozzáférés biztosítása című felhívásra benyújtott, “Fejlődj velünk!” című pályázat támogatásával.
Mindennapok matekja
A “Mindennapok matekja” 12 alkalmas foglalkozássorozat 2019. évben is tovább folytatódik. Témája a háztartási költségvetés kezelése, a vásárlás – árak összehasonlítása, ár-érték arány ismerete – és sok más érdekességekről is szó esik. Ha Önt is érdekli a téma, várjuk szeretettel programjainkon!
Információ kérhető és jelentkezni lehet a Művelődési Központ és Városi Galériában személyesen (6640 Csongrád Szentháromság-tér 8.) vagy telefonon a 63/483-414 számon, Tóth-Viglási Nóránál 20/91-98-875 és
Dr. Hörömpöliné Víkor Katalinnál 20/47-77-483
A programon való részvétel ingyenes az EFOP-3.7.3-16 Az egész életen át tartó tanuláshoz hozzáférés biztosítása című felhívásra benyújtott, “Fejlődj velünk!” című pályázat támogatásával.
Ép testben Ép lélek foglalkozássorozat
2019. évben is folytatódik az Ép testben Ép lélek foglalkozássorozat, mely nagy hangsúlyt fektet a lelki egészség fontosságára, ezen belül is gyermekeink lelki egészségére.
Köztudott, hogy a gyermekek olyan tevékenységeken keresztül fejlődnek leginkább, amiben örömüket lelik. Erre az örömre épül az éneklés, a zenélés, a zenével való játék képesség- készség- és személyiségfejlesztő hatása.
„A zene éppoly játékszer, mint a homokozóvödör”
Így a zene észrevétlenül tökéletesít számos képességet. Egy időben hat a két agyféltekére, hangolja azok működését. Formálja az értelmet és az érzelmeket, tökéletesíti mozgást, az észlelést, segíti a szociális érést.
Ha felkeltettük érdeklődését, szeretettel várjuk a szülőket és gyermekeiket az Ép testben Ép lélek következő foglalkozására 2019. február 5.-én, 10 órakor a Művelődési Központ és Városi Galéria épületében (6640 Csongrád, Szentháromság tér 8.).
A programhoz való csatlakozás folyamatos.
Információ kérhető és jelentkezni lehet a 
Művelődési Központ és Városi Galériában személyesen
(6640 Csongrád Szentháromság-tér 8.) vagy telefonon a 63/483-414 számon, Tóth-Víglási Nóránál 20/91-98-875 és Dr. Hörömpöliné Víkor Katalinnál 20/47-77-483
A programon való részvétel ingyenes az EFOP-3.7.3-16 Az egész életen át tartó tanuláshoz hozzáférés biztosítása című felhívásra benyújtott, “Fejlődj velünk!” című pályázat támogatásával.
Decemberi városismereti sétánk az advent jegyében telt

A Nagyboldogasszony templom történetét, belső építészetét,
falfestményeit, szobrait, mutatta be csoportunknak

Fodor Péter, a Tari László Múzeum munkatársa.  Tiziano a velencei Frári
templomban látható Assunta festményének másolata,

melyet Tary Lajos 1917-ben készített, mindenkit lenyűgözött.

Köszönjük szépen  a szakszerű kalauzolást.

Csoportunk ezt követően a Hagyományőrző Kézimunka Szakkör karácsonyi
kiállítására látogatott el a Művelődési Központba.

A karácsonyi díszek, horgolt angyalkák, terítők mindenki tetszését
elnyerték.

 

 

Ezúton kívánunk mindenkinek Békés, boldog karácsonyi ünnepeket és Boldog
új évet!

„Mi leszek, ha nagy vagyok?” pályaorientációs kompetencia fejlesztő tábor

2018. november 26 és 30 között valósult meg első „Mi leszek, ha nagy vagyok?” pályaorientációs kompetencia fejlesztő táborunk. A pályaorientáció tábor azon célja, hogy a részvevők számára irányt adjon a jövőjüket illetően, teljességgel  sikerült.  A 24 részvevő számára elsőként a közös munka megalapozása volt a  legfontosabb. Az első nap ennek a jegyében zajlott: e gyerekek csoportkohéziót fejlesztő, valamint ráhangoló feladatokkal fogalmazták meg a  közös célokat,  illetve ismerték meg egymást. Játékos gyakorlatokkal keresték a választ arra, hogy kinek milyen érdeklődési köre van, milyen területeken erősebbek a képességeik és milyen típusú játékok/feladatok jelenteknek nehézséget a számukra. Mindezek főként csoportmunkában zajlottak, így a kisebb létszám alkalmat adott egymás megismerésére, és a monitorozás közben egyéni terveikről, esetleges problémáikról, kérdéseikről szívesebben meséltek. Az érték-aukció bizonyult a legérdekesebbnek: a legfontosabb érték a kapcsolatrendszer lett a legtöbbjüknél. Ezt azzal magyarázták, hogy a munkába kerülést nagyban megkönnyíti a jó kapcsolat, és kevésbé fontos az iskolázottság. Erről később disputa módszerrel érveltek- ellenérveltek is.

A második napon a legnépszerűbb szakmákat gyűjtötték össze, azok nehézségeit, előnyeit összehasonlítva. Mindezt –kérésükre-   angol nyelven tették, így ezen kompetenciájuk is fejlődött.

Megalkották a tökéletes munkahely fogalmát, ezt is játékos módon.

Tisztázták az élethosszig tartó tanulás lehetőségének fontosságát,  személyes esetpéldákat meséltek el a közvetlen környezetükről.

Fontos volt  az önértékelés fejlesztése, valamint a közösségfejlesztés is. Akár a továbbtanulásuk, vagy az első munkavállalásuk szempontjából. Mindezt  szituációs játékokkal illusztrálták.

A hatékony tanulás minden siker kulcsa.

Többen beszámoltak tanulási kudarcokról, konfliktusokról. Csoportokban tettek egymásnak javaslatot, mintegy ötletbörzét felsorakoztatva, hogy ki és melyik tantárgyból miként tudna eredményesebb lenni. Ezért épültek be a harmadik  nap tematikájába a konfliktuskezelési és stressz-oldással kapcsolatos feladatok.

A negyedik napon a munka világával ismerkedtek meg. A hatékony álláskeresés, az álláshirdetések megismerése, alapvető munkajogi definíciók mindenképpen fontosak voltak, hogy a közeli jövőben sikeresen elinduljanak a munka világában. Az alapfogalmakkal többségében tisztában voltak, de sem az önéletrajz írásáról, sem a motivációs levelek szabályairól nem hallottak korábban. Ezért volt fontos ezek megismerése.

Összességében a csoportos feladatok bizonyultak  a legsikeresebbnek. Az ötnapos tréning hatékonyságát mindenképpen segítette, hogy résztvevőknek játékos módon, csoportban, vagy párban lehetett dolgozniuk. Az önismereti teszteknél a munka-érték, vagy tanulási stílus kérdőívet tartották legérdekesebbnek. A hét során napról napra lettek nyitottabbak és  egyre jobb munkamorálban tudtak együttműködni. Érdekes tapasztalat volt a gyerekek számára, hiszen a normál tanítási órákon ilyen formában és szinten nem volt lehetőségük a témában elmélyülésre. Többen kérték, hogy akár osztályfőnöki órák keretében a tábornak folytatása is legyen. Az alapkompetenciák elmélyítése az élet minden területén hozzájárulhatnak, hogy a résztvevők sikeres felnőttekké váljanak.

A mindennapok matekja foglalkozássorozat

2018. novemberében indult A mindennapok matekja foglalkozássorozat, mely a mindennapi életben, a pénzügyekben felmerülő problémák megoldásához nyújt a résztvevők számára segítséget.

 

Az ép testben ép lélek programunk novemberben

2018. novemberétől Az ép testben ép lélek programunkban bekapcsolódhatnak azok a kismamák gyermekeikkel együtt, akik szakember segítségével megismerhetik, hogy mit tehetnek gyermekeik lelki egészségéért, mindezt zenés keretek között.

 

 

Újabb "Mozdulj rá!" csoport indult november 5-én

Újabb Mozdulj rá! csoport indult november 5-én a  Művelődési Központban.

Ismét gazdag programot állított össze Gergely Ildikó, a program vezetője.

Az első alkalommal a  lépcsőn végezhető mozgások  után zöldséges bulgur és mozzarella saláta készült az egészséges táplálkozás jegyében. A második alkalommal a csoport a Sun Gym edzőteremben kardio mozgásokkal ismerkedett. Az elmúlt hétfőn tartásjavító székgyakorlatokat és  gumiszalag gyakorlatokat végeztek a csoport tagjai és a foglalkozás végén  banános zabpalacsinta készült.

Amennyiben felkeltettük érdeklődését Mozdulj rá! programunk iránt, csatlakozzon a csoporthoz november 26. hétfőn 17 órakor a  Művelődési Központban

Ahol a Nordic walking mozgással ismerkednek a résztvevők és az estét turmix italok készítésével zárják.

Digitális alapismeretek 3-4. csoport - beszámoló

Nagy érdeklődés mellett indultak november elejét digitális alapismeretek tanfolyamaink a Művelődési Központban.

A két csoportban 19 fő ismerkedik a számítástechnika alapjaival. Már az első alkalommal sok új ismeretet sajátítottak el a tanfolyam résztvevői, s a további órákon is hasznos információkkal gazdagodnak.

Amennyiben felkeltettük érdeklődését a képzés iránt, kérjük, már most jelentkezzen tavasszal induló képzéseinkre!

 

Városismereti séta novemberben

Városismereti sétánk résztvevői novemberben a Tari László Múzeumba látogattak el.

Az intézményt, valamint az  időszaki és állandó kiállítást  Fodor Péter, a múzeum kiváló munkatársa mutatta be.

Meglepetésként kemencében sült szalonnás-tejfölös kenyérlángost kóstolhattak a csoport tagjai.

Köszönjük szépen a szakszerű kalauzolást és a szíves vendéglátást!

December 2018. december 14-én  Csongrád templomaival ismerkednek meg az érdeklődők.

 

Szeptemberi városismereti séta

Szeptemberi városismereti sétánkon Csongrád szecessziós építészetével ismerkedtünk, a Batsányi János Gimnázium gyönyörű épületét tekintettük meg.

Október 12-én ismét Csongrád Belvárosába, a Múzeumházba  látogatunk.

(Az épület  Csongrád védett műemléki részén, az egykor halászok és kubikosok lakta Belsőváros területén található. A Múzeumházként ismert épületegyüttes tulajdonképpen egy telken álló két épület. Az öregház a XIX. század végéig kedvelt és elterjedt berendezést, a festett bútorokat mutatja be, szabadkéménnyel a konyhában. A nagyházban egy módosabb gazda szobáját tekinthetjük meg az 1930-as évekből. Az udvaron lévő kamrában gazdasági eszközöket mutatnak be.)

Majd a Szent Rókus templom épületében gyönyörködünk.

Sétánkat a Belvárosi Pékségben, Lakatos János pékmesternél zárjuk.

 

Szeptemberben is változatos programokon vehettek részt Mozdulj rá! klubfoglalkozásunk résztvevői

A vízi torna,  a nordic walking és a közös főzés is vidám hangulatban telt.

Októberben ismét új ismereteket szerezhetnek a csoport tagjai:

október 08. hétfő  17 óra jóga- Dr. Tóthné Bodor Ágival

                             –smoothie- turmix italok készítése

október 15. hétfő  17 óra széktorna-gumiszalag gyakorlatok

                             –tonhalas spagetti készítése

október 23. kedd ( 22. helyett) 18.15 vízi torna- uszoda

október 26. péntek  17 óra Nordic Walking  Lekrinszki Évával Ifjúság tér

október 29. hétfő 17 óra Záró foglakozás- tapasztalatok

                             –tortilla készítése készítése

 

Amennyiben felkeltettük érdeklődését programunk iránt, szívesen várjuk 2018. november 5-én, hétfőn 17 órakor induló csoportunkba!

Témák – az egészséges táplálkozás alapjai, receptek, fortélyok

  • a gyógynövények hatásai, jelentősége
  • testmozgás, torna

A kurzus időtartama 6 hónap, heti 1 alkalom

A foglalkozást azoknak ajánljuk, akik változást szeretnének az életükben, esetleg olyan élethelyzetben vannak, amelyen a foglalkozásokon elsajátított tudás könnyíthet

További információ kérhető:

a Művelődési Központ és Városi Galériában személyesen (6640 Csongrád, Szentháromság tér 8.) vagy telefonon Tóth-Viglási Nórától  20/91-98-875 és  Dr. Hörömpöliné  Víkor Katalintól 20/47-77-483

 

Gazdag programkínálattal vártuk „Fejlődj velünk” pályázatunk tagjait és az újonnan bekapcsolódó érdeklődőket - Beszámoló

Augusztus elmúlt két hetében gazdag programkínálattal vártuk   „Fejlődj velünk” pályázatunk  tagjait és az újonnan bekapcsolódó érdeklődőket.

Augusztus 13-án, hétfőn városismereti sétánkon a  Csongrád központjában lévő köztéri szobrokat kerestük fel. Az alkotások keletkezésének történetét érdeklődve hallgatták csoportunk tagjai és a sétára érkezett új résztvevők is.

Szeptemberi sétánk alkalmával a szecesszió Dél-alföldi építészeti emlékeivel ismerkedünk  meg.

Augustus 16-án, csütörtökön szakmai bemutatóval indult a Csongrádi Borok Szabadegyetem.

A gépészeti és szőlészeti bemutatót másnap elméleti előadások követték a Művelődési Központban.

Bedő Tamás Csongrád város polgármestere, Pusztai Csaba a Csongrádi Hegyközség elnöke és Gulyás Ferenc a Szent Vince Borrend elnöke köszöntötte a résztvevőket.

A szőlőtermesztés aktuális gondjairól, problémáiról, kilátásairól

Hajdu Zoltán – a Hegyközségek Nemzeti Tanácsa   szakmaközi   részlegvezetője   beszélt.                            

A magyar szőlő- és borágazat kihívásai címmel

Szabó Attila a  NAIK Szőlészeti és Borászati Kutatóintézet Kecskeméti Kutató Állomás állomásvezetője tartott előadást.

Technológiai fejlesztések a szőlészetben címmel tartotta meg előadását   Matuszka Gergő – A Vektor Mezőgép Kft. területi képviselője.

A Nufarm Hungária Kft. újdonságairól Tatay Kálmán és  Kovács Gábor  a Nufarm Hungária Kft. területi képviselői beszéltek.

Augusztus 18-án a program a csongrádi borok népszerűsítésével –  borbemutatóval zárult –  Pálfi György, a Csongrádbor Kft. ügyvezetője mutatta be pincészetének díjnyertes borait. Többek között a 2016-os kékfrankost is, mely 2018-ban  a Csongrád város bora kitüntető címet nyerte el.

Augusztus 18-án délelőtt a Mozdulj rá! klub tagjai nemes cél érdekében a III. Szőlő-dűlő futóverseny  jótékonysági futamán indultak. Ezzel a Fogyatékkal Élők Nappali Intézményét támogatták, az ott folyó munkára hívták fel a figyelmet. Ez a délelőtt is rendkívül jó hangulatban telt.

Augusztus 18-án Ép testben ép lélek havi szakkörünk tagjai – a babák és mamák is találkoztak a Művelődési Központ előtti park árnyas fái alatt. A nagy meleg ellenére a délután vidám énekléssel, mondókával, beszélgetéssel telt.

2018. augusztus 22-24. között került megrendezésre a  PLEIN AIR SZABADEGYETEM

a Csongrádi Alkotóház, Művésztelepen és a  Művelődési Központ és Városi Galériában

A szabadegyetem résztvevőinek 3 élményekkel teli napban volt részük.

Az első napon a Csongrádi Alkotóház-Művésztelepet,  a szoborparkot és a művésztelep kihelyezett műtárgygyűjteményét  mutatta be Pipei Borbála a művésztelep szakmai asszisztense.  A nyitott  műhelyekben az ott alkotó művészek szívesen beszéltek készülő alkotásaikról.

Este a művésztelep történetéről készült képválogatást, valamint a Projekt833 és az OnaBona idei táboraiban készült alkotásokat ismerhették meg. Az estet  improvizatív zene és tánc zárta.

A második napon bemutatott filmösszeállítás a Nemzetközi Plein Air  művészeinek is izgalmas volt, hiszen  az alkotótelep közel 30 évéből láthattak ízelítőt – ismerhettek egykori munkáikra, alkotó társaikra.

A szabadegyetem a harmadik napon  a Csongrád Galériában folytatódott, ahol a kiállításrendezés fortélyaival ismerhettek a résztvevők, majd részt vettek  a 2018-as Plein Air során készült alkotásokból készült kiállítás megnyitóján –   a Csongrád Galériában

Az est a  Molnár Dixieland Band koncertjével zárult  a Csongrádi Művésztelepen.

Kedves érdeklődők!

Kulturális városismereti sétánk következő időpontja: 2018. augusztus 13. hétfő,10 óra. Találkozó a Művelődési Központ előtt. Ezen a délelőttön a városközpont köztéri szobrait ismerhetik meg közelebbről.

A csoporthoz bárki csatlakozhat! Kellemes időtöltést kívánunk!

 

A Mozdulj rá! heti foglalkozás következő időpontja: 2018. augusztus 18, szombat 9.30 – a találkozó helyszíne a Mozi előtti parkoló. A résztvevők egy jótékonysági gyalogláson vehetnek részt.

Programunkra minden korosztály képviselőit  szeretettel várjuk!

Kedves babák és mamák!

Ép testben ép lélek foglalkozásra is a szabadban kerül sor. 2018. augusztus 18-án, szombaton 14.15-kor találkoznak a csoport tagjai a Művelődési Központ aulájában. A Szentháromság téri park árnyas fái alatt 14.30-kor kezdődik a zenés, beszélgetős délutáni program.

Minden érdeklődőt szeretettel várunk!

Tánc és zene szabadegyetem

Baráti hangulatban zajlott a Tánc és Zene Szabadegyetem 3 napos programja az elmúlt héten.

A szabadegyetem első napján, az előadások során a résztvevők megismerték egymás munkáját, tevékenységét. A közös nyelv – a hagyományápolás fontossága,  a magyar népzene, magyar néptánc szeretete –  segített abban, hogy a határon túlról érkezett együttesek is itthon érezzék magukat városunkban.

A vajdasági Óbecséről, Csongrád testvérvárosából érkeztek a Petőfi Sándor Magyar Kultúrkör tagjai.

Vezetőjük Ricz Róbert előadásának témája A Petőfi Sándor Magyar Kultúrkör tevékenysége, kapcsolata Csongrád városával

A Peteres Ignác Fúvószenekar Gyergyócsomafalváról érkezett hozzánk.

A fúvósegyesület elnöke és a zenekar karnagya Csiki Tibor előadásában arról beszélt mennyire fontos  feladat a magyarságuk megőrzése, a hagyományok ápolása a Petres Ignác Fúvószenekar tevékenységében.

Kováts Attila a Csongrádi Fúvószenekar vezetője a Tánc és Zene Nemzetközi Fesztivál elmúlt 11évének történetéről-eredményeiről beszélt.

Szombaton vidám felvonulással és színpadi programokkal mutatkoztak be a résztvevők

Az óbecsei  Kiscimbora és Csiperke táncegyüttes műsorát a Fokos zenekar tette felejthetetlenné.

Peteres Ignác Fúvószenekar repertoárjában magyar történelmi indulók, népdalfeldolgozások, és komolyzenei feldolgozások is szerepeltek.

A Csongrádi Fúvószenekar Ifjúsági zenekara indulókkal köszöntötte a közönséget. Az estet a két fúvószenekar közös műsora zárta.

Vasárnap este táncházzal zárult a három napos program. A közös gyökerekből eredő zene és tánc örök emlék marad a szabadegyetem résztvevőinek.

 

Mozdulj Rá!

Mozdulj Rá! Ötödik alkalommal találkoztak a Mozdulj Rá program résztvevői. A legfiatalabb résztvevőtől a 84 éves Laci bácsiig kellemesen elfáradtak. A torna után együtt elkészítették és elfogyasztották a csirkemelles zöldséges salátát.

 

Digitális alapismeretek szakkör - 1.csoport / 1.alkalom

A Fogyatékosok Nappali Intézményében elindult az első digitális alapismeretek képzés, melyen a résztvevők megismerkednek a számítógép működtetésével, a szövegszerkesztés és táblázatkezelés alapjaival. A tananyag része az E-ügyintézés, mely a 21. században való boldogulás alapja. A csoport nagy örömmel vett részt a foglalkozáson, már várva a következő alkalmat annak reményében, hogy napról – napra magabiztosabban tudjanak „mozogni” a virtuális világban.
A képzés ingyenes, ha szívesen csatlakozna a következő csoporthoz szeretettel várjuk.
Információ kérhető a Művelődési Központban, vagy a 63/483-414, és 20/4535-557-es telefonszámon.

Városismereti séta

Városismereti sétánk első állomása a Művelődési Központ és Városi Galéria volt. A több mint 100 éves impozáns épület történetét, a Galéria időszaki kiállításának létrejöttét érdeklődve hallgatták a jelenlévők.
Következő alakalommal az óvárosban, a Csongrádi Kézművesházak között sétáltunk.
A hagyományos paraszti építészet bemutatása során (vályogtégla, nádfedés, nádfal technikai megoldásai) a résztvevők kedves gyermekkori élményei idéződtek fel, mely vidám hangulatot adott délelőttünknek. A programot a fűszerkert növényeiből készült teázással zártuk.

Augusztusi sétánk alkalmával megismerkedhetnek a résztvevők a város legjelentősebb képzőművészeti alkotásaival, s ezáltal a városban élő szobrászművészekkel:
– II. világháborús emlékmű (Tóth Béla, Máté István és Lantos Györgyi a településen élő és alkotó szobrászművészek közös alkotása)
– „Tisza” Borbás Tibor szobrászművész munkája
– 56-os emlékmű szintén Tóth Béla, Máté István és Lantos Györgyi szobrászművészek közös munkája
– Nepomuki Szent János, amely ivókútként is funkcionál, Lantos Györgyi és Máté István munkája
– „Szent István”, oszlopon álló lovas szobra Tóth Béla alkotása
– Kodály portré, Dudás Sándor szobrászművész alkotása

A város joggal lehet büszke köztéri műtárgyaira, melyekkel a következő alkalommal ismerkedünk meg.
A találkozó időpontja: augusztus 13, hétfőn 10 óra, helyszíne:Művelődési Központ

Mindenkit sok szeretettel várunk egy kulturális sétára!

Ép testben ép lélek

Változatlanul jó hangulatban, sok játékkal és közös énekléssel telnek az
Ép testben ép lélek havi szakkör foglalkozásai a csongrádi Művelődési
Központban.

Az augusztusi foglalkozás helyszíne a Szentháromság téri park. A
szabadban, az árnyas fák alatt ismerkedhetnek a babák és mamák a népi
mondókákkal

és gyermekjátékokkal. A foglalkozáshoz lehet csatlakozni, a pontos
időpontról később tájékoztatjuk az érdeklődőket.

Fejlődj velünk Csongrád!


Fejlődj velünk Csongrád!

Csongrád Város Önkormányzata, mint a Csongrádi Művelődési Központ és Városi Galéria fenntartója pályázati támogatást nyert ingyenes képzési lehetőségek megvalósítására Csongrádon. A programokról Horvát-Varga Margitot, a pályázat szakmai vezetőjét kérdeztük.

Mikor indult a program és milyen támogatásból valósul meg?
Nagyon örültünk, amikor megkaptuk az értesítést, hogy az EFOP-3.7.3-16 Az egész életen át tartó tanuláshoz hozzáférés biztosítása című felhívásra benyújtott pályázatunk támogatást nyert. Egy olyan komplex program megvalósítása volt a célunk, amelynek köszönhetően ingyenes programokon vehetnek részt az érdeklődő csongrádiak. Az élethosszig tartó tanulás fontosságát már nem kell hangsúlyozni, hiszen mindennapi életünket egyre jobban áthatják az olyan változások, amelyek szükségessé teszik a tanulást az egyén számára. Ma már egyre nagyobb hangsúly kap a nem formális – szervezett tanulási célú, de elismert képesítés nem biztosító- illetve a hétköznapi tevékenységekhez kapcsolódó informális tanulási helyzetekben zajló tanulás. Pont ezt kínáljuk a Fejlődj velünk program keretében.

Milyen programok megvalósítására kerül sor?
Nagyon sokrétű programcsomagot dolgoztunk ki. A témakörök kitérnek az anyanyelvi kommunikáció, a matematikai, természettudományi és technológiai kompetenciáik fejlesztésére, a digitális ismeretek bővítésére, a tanulás tanulásának fejlesztésére, a vállalkozói ismeretekre, a helyi értékek megismerésére, valamint az egészséges életmód beépítésére a mindennapi életünk során.
Most indult el a „Mozdulj rá” életmódváltó programunk, a digitális alapismereteket fejlesztő programunk, és hamarosan indulnak a kulturális városismereti programjaink is. A nyár sem fog eseménytelenül telni, szabadegyetemi programjainkon várjuk az érdeklődőket. A képzéseket, eseményeket folyamatosan nyomon követhetik FB oldalunkon, amely a www.facebook.com/fejlodjvelunkcsongrad címen elérhető.

Kik jelentkezhetnek az ingyenes programokra?
Szeretettel várunk mindenkit, különös tekintettel a köznevelésben részt nem vevőket, vagy valamilyen szempontból sajátos helyzetben lévő személyeket. A jelentkezés során előnyt élveznek a munkanélküli háztartásban élők, a GYES-en, GYED-en lévők, az alacsony iskolai végzettségűek, a pályakezdő munkanélküliek valamint a fogyatékkal élők. Ezek megléte azonban nem feltétele a programban való részvételnek.

Hol és kinél lehet jelentkezni a programokra?
Programjainkról bővebb felvilágosítást nyújtanak a Művelődési és Városi Galéria munkatársai Dr. Hörömpöliné Víkor Katalin a +36 63 483 414; +36 20 477 7483, valamint Forgács Tünde, a +36 63 483 414; +36 20 453 5557 telefonszámokon. Személyesen a Szentháromság tér 8. szám alatt kérhető információ. Mindenkit szeretettel várunk!

2019. február
h k s c p s v
« jan    
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728