Select Page

További információért

kérjük vegye fel velünk a kapcsolatot.

Kedves érdeklődők!

Kulturális városismereti sétánk következő időpontja: 2018. augusztus 13. hétfő,10 óra. Találkozó a Művelődési Központ előtt. Ezen a délelőttön a városközpont köztéri szobrait ismerhetik meg közelebbről.

A csoporthoz bárki csatlakozhat! Kellemes időtöltést kívánunk!

 

A Mozdulj rá! heti foglalkozás következő időpontja: 2018. augusztus 18, szombat 9.30 – a találkozó helyszíne a Mozi előtti parkoló. A résztvevők egy jótékonysági gyalogláson vehetnek részt.

Programunkra minden korosztály képviselőit  szeretettel várjuk!

Kedves babák és mamák!

Ép testben ép lélek foglalkozásra is a szabadban kerül sor. 2018. augusztus 18-án, szombaton 14.15-kor találkoznak a csoport tagjai a Művelődési Központ aulájában. A Szentháromság téri park árnyas fái alatt 14.30-kor kezdődik a zenés, beszélgetős délutáni program.

Minden érdeklődőt szeretettel várunk!

Tánc és zene szabadegyetem

Baráti hangulatban zajlott a Tánc és Zene Szabadegyetem 3 napos programja az elmúlt héten.

A szabadegyetem első napján, az előadások során a résztvevők megismerték egymás munkáját, tevékenységét. A közös nyelv – a hagyományápolás fontossága,  a magyar népzene, magyar néptánc szeretete –  segített abban, hogy a határon túlról érkezett együttesek is itthon érezzék magukat városunkban.

A vajdasági Óbecséről, Csongrád testvérvárosából érkeztek a Petőfi Sándor Magyar Kultúrkör tagjai.

Vezetőjük Ricz Róbert előadásának témája A Petőfi Sándor Magyar Kultúrkör tevékenysége, kapcsolata Csongrád városával

A Peteres Ignác Fúvószenekar Gyergyócsomafalváról érkezett hozzánk.

A fúvósegyesület elnöke és a zenekar karnagya Csiki Tibor előadásában arról beszélt mennyire fontos  feladat a magyarságuk megőrzése, a hagyományok ápolása a Petres Ignác Fúvószenekar tevékenységében.

Kováts Attila a Csongrádi Fúvószenekar vezetője a Tánc és Zene Nemzetközi Fesztivál elmúlt 11évének történetéről-eredményeiről beszélt.

Szombaton vidám felvonulással és színpadi programokkal mutatkoztak be a résztvevők

Az óbecsei  Kiscimbora és Csiperke táncegyüttes műsorát a Fokos zenekar tette felejthetetlenné.

Peteres Ignác Fúvószenekar repertoárjában magyar történelmi indulók, népdalfeldolgozások, és komolyzenei feldolgozások is szerepeltek.

A Csongrádi Fúvószenekar Ifjúsági zenekara indulókkal köszöntötte a közönséget. Az estet a két fúvószenekar közös műsora zárta.

Vasárnap este táncházzal zárult a három napos program. A közös gyökerekből eredő zene és tánc örök emlék marad a szabadegyetem résztvevőinek.

 

Mozdulj Rá!

Mozdulj Rá! Ötödik alkalommal találkoztak a Mozdulj Rá program résztvevői. A legfiatalabb résztvevőtől a 84 éves Laci bácsiig kellemesen elfáradtak. A torna után együtt elkészítették és elfogyasztották a csirkemelles zöldséges salátát.

 

Digitális alapismeretek szakkör - 1.csoport / 1.alkalom

A Fogyatékosok Nappali Intézményében elindult az első digitális alapismeretek képzés, melyen a résztvevők megismerkednek a számítógép működtetésével, a szövegszerkesztés és táblázatkezelés alapjaival. A tananyag része az E-ügyintézés, mely a 21. században való boldogulás alapja. A csoport nagy örömmel vett részt a foglalkozáson, már várva a következő alkalmat annak reményében, hogy napról – napra magabiztosabban tudjanak „mozogni” a virtuális világban.
A képzés ingyenes, ha szívesen csatlakozna a következő csoporthoz szeretettel várjuk.
Információ kérhető a Művelődési Központban, vagy a 63/483-414, és 20/4535-557-es telefonszámon.

Városismereti séta

Városismereti sétánk első állomása a Művelődési Központ és Városi Galéria volt. A több mint 100 éves impozáns épület történetét, a Galéria időszaki kiállításának létrejöttét érdeklődve hallgatták a jelenlévők.
Következő alakalommal az óvárosban, a Csongrádi Kézművesházak között sétáltunk.
A hagyományos paraszti építészet bemutatása során (vályogtégla, nádfedés, nádfal technikai megoldásai) a résztvevők kedves gyermekkori élményei idéződtek fel, mely vidám hangulatot adott délelőttünknek. A programot a fűszerkert növényeiből készült teázással zártuk.

Augusztusi sétánk alkalmával megismerkedhetnek a résztvevők a város legjelentősebb képzőművészeti alkotásaival, s ezáltal a városban élő szobrászművészekkel:
– II. világháborús emlékmű (Tóth Béla, Máté István és Lantos Györgyi a településen élő és alkotó szobrászművészek közös alkotása)
– „Tisza” Borbás Tibor szobrászművész munkája
– 56-os emlékmű szintén Tóth Béla, Máté István és Lantos Györgyi szobrászművészek közös munkája
– Nepomuki Szent János, amely ivókútként is funkcionál, Lantos Györgyi és Máté István munkája
– „Szent István”, oszlopon álló lovas szobra Tóth Béla alkotása
– Kodály portré, Dudás Sándor szobrászművész alkotása

A város joggal lehet büszke köztéri műtárgyaira, melyekkel a következő alkalommal ismerkedünk meg.
A találkozó időpontja: augusztus 13, hétfőn 10 óra, helyszíne:Művelődési Központ

Mindenkit sok szeretettel várunk egy kulturális sétára!

Ép testben ép lélek

Változatlanul jó hangulatban, sok játékkal és közös énekléssel telnek az
Ép testben ép lélek havi szakkör foglalkozásai a csongrádi Művelődési
Központban.

Az augusztusi foglalkozás helyszíne a Szentháromság téri park. A
szabadban, az árnyas fák alatt ismerkedhetnek a babák és mamák a népi
mondókákkal

és gyermekjátékokkal. A foglalkozáshoz lehet csatlakozni, a pontos
időpontról később tájékoztatjuk az érdeklődőket.

Fejlődj velünk Csongrád!


Fejlődj velünk Csongrád!

Csongrád Város Önkormányzata, mint a Csongrádi Művelődési Központ és Városi Galéria fenntartója pályázati támogatást nyert ingyenes képzési lehetőségek megvalósítására Csongrádon. A programokról Horvát-Varga Margitot, a pályázat szakmai vezetőjét kérdeztük.

Mikor indult a program és milyen támogatásból valósul meg?
Nagyon örültünk, amikor megkaptuk az értesítést, hogy az EFOP-3.7.3-16 Az egész életen át tartó tanuláshoz hozzáférés biztosítása című felhívásra benyújtott pályázatunk támogatást nyert. Egy olyan komplex program megvalósítása volt a célunk, amelynek köszönhetően ingyenes programokon vehetnek részt az érdeklődő csongrádiak. Az élethosszig tartó tanulás fontosságát már nem kell hangsúlyozni, hiszen mindennapi életünket egyre jobban áthatják az olyan változások, amelyek szükségessé teszik a tanulást az egyén számára. Ma már egyre nagyobb hangsúly kap a nem formális – szervezett tanulási célú, de elismert képesítés nem biztosító- illetve a hétköznapi tevékenységekhez kapcsolódó informális tanulási helyzetekben zajló tanulás. Pont ezt kínáljuk a Fejlődj velünk program keretében.

Milyen programok megvalósítására kerül sor?
Nagyon sokrétű programcsomagot dolgoztunk ki. A témakörök kitérnek az anyanyelvi kommunikáció, a matematikai, természettudományi és technológiai kompetenciáik fejlesztésére, a digitális ismeretek bővítésére, a tanulás tanulásának fejlesztésére, a vállalkozói ismeretekre, a helyi értékek megismerésére, valamint az egészséges életmód beépítésére a mindennapi életünk során.
Most indult el a „Mozdulj rá” életmódváltó programunk, a digitális alapismereteket fejlesztő programunk, és hamarosan indulnak a kulturális városismereti programjaink is. A nyár sem fog eseménytelenül telni, szabadegyetemi programjainkon várjuk az érdeklődőket. A képzéseket, eseményeket folyamatosan nyomon követhetik FB oldalunkon, amely a www.facebook.com/fejlodjvelunkcsongrad címen elérhető.

Kik jelentkezhetnek az ingyenes programokra?
Szeretettel várunk mindenkit, különös tekintettel a köznevelésben részt nem vevőket, vagy valamilyen szempontból sajátos helyzetben lévő személyeket. A jelentkezés során előnyt élveznek a munkanélküli háztartásban élők, a GYES-en, GYED-en lévők, az alacsony iskolai végzettségűek, a pályakezdő munkanélküliek valamint a fogyatékkal élők. Ezek megléte azonban nem feltétele a programban való részvételnek.

Hol és kinél lehet jelentkezni a programokra?
Programjainkról bővebb felvilágosítást nyújtanak a Művelődési és Városi Galéria munkatársai Dr. Hörömpöliné Víkor Katalin a +36 63 483 414; +36 20 477 7483, valamint Forgács Tünde, a +36 63 483 414; +36 20 453 5557 telefonszámokon. Személyesen a Szentháromság tér 8. szám alatt kérhető információ. Mindenkit szeretettel várunk!

2018. augusztus
h k s c p s v
« Júl    
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031