Kevés település van ilyen jó helyzetben, mint Csongrád, ahová uniós és állami forrásokból mintegy 6,5 milliárd forintnyi támogatás érkezik – mondta el közös évértékelő sajtótájékoztatóján Farkas Sándor, a térség országgyűlési képviselője és Bedő Tamás, Csongrád város polgármestere. Csongrád arra is jó példa, hogy bár a polgármester és a képviselő nem ugyanazon a politikai oldalon áll, mégis a város érdekében együtt tudnak dolgozni.

Az egykori Városi Galéria földszinti tárgyalótermében január 29-én évértékelő sajtótájékoztatót tartott Bedő Tamás, Csongrád város polgármestere, valamint Farkas Sándor országgyűlési képviselő (Fidesz). Az elmúlt esztendőt sikertörténetnek nevezte Farkas Sándor. Mint mondta, számos beruházás és fejlesztés valósult meg Csongrádon és több pályázat folyamatban van. Farkas Sándor kiemelte: ha egy város együtt tud működni az országgyűlési képviselővel, akkor számos fejlesztés megvalósítható, ennek bizonyítéka Csongrád fejlődése. Bedő Tamás megerősítette a sikeres együttműködést: 2014 végétől 6,6 milliárd forint – Európai Uniós és állami – forrás érkezett Csongrádra.

A lakosság számára legkézzelfoghatóbb fejlesztések a Terület- és Településfejlesztési Operatív Programnak köszönhetően valósultak meg: a város egyedüli kedvezményezettként vagy konzorciumi tagként mintegy 2,1 milliárd forinthoz jutott. Ennek keretében a bökényi Zöld Város projekt valósul meg, az önkormányzati intézmények – többek között – a Galli János Általános Iskola, valamint a Kozmutza Flóra Általános Iskola felújítása is folyamatban van, az Ipari Park infrastruktúrájának fejlesztése is megvalósult, továbbá a Bercsényi utca és a Széchenyi úti óvodák felújítása is megtörtént. Sikeres pályázatoknak köszönhetően megújul a Sághy-konyha, a Körös-toroki üdülőterület, az egykori laktanya parancsnoki épülete és a Bokrosi Művelődési Ház, továbbá 80 millió forint jut programokra.

A munkaerőpiaci paktum keretében 75 millió forintot kap Csongrád a program előkészítésére és lebonyolítására. A szennyvíztelep 1,2 milliárd forintból újul meg KEOP-program keretében. EFOP-pályázatoknak köszönhetően 1,6 milliárd forintból a szakrendelőkbe egészségügyi eszközöket vásárolnak, mozgásszeri kezelőközpont hoznak létre az egykori Síp utca iskola épületében, humánerőforrás fejlesztés, táborok és különböző rendezvények valósulnak meg. Csongrád polgármestere megemlítette a korábban felújított táncházat és a múzeum oktatótermét, továbbá a hamarosan elkészülő vízitúra-megállóhelyet a Körös-torokban. Óbecsével közös pályázat keretében kikötőfejlesztés is megvalósul a Tiszán. Bedő Tamás beszélt még a két szociális szövetkezet létrejöttének fontosságáról is.

A Holt-Tisza partján állami beruházásként valósulhat meg a kézilabda munkacsarnok és kiemelten kezelik a leendő fedett uszoda ügyét: ha eredményes lesz a közbeszerzés, akkor már tavasszal elkezdődhetnek a munkálatok. A polgármester örömét fejezte ki a Sporttelepen megépült műfüves nagypályával kapcsolatban is. Bedő Tamás és Farkas Sándor fontosnak tartják a város úthálózatának fejlesztését, a kritikus közlekedési csomópontok rendbetételét, valamint a 451-es számú főút, a Fahíd és Bokros főutcájának felújítását. Bedő Tamás külön kiemelte a Csongrád és Szentes közötti kerékpáros közlekedés megoldásának fontosságát.

Fotók: Révész Gábor fotói