A kialakult energiaválság miatt a Kormány Tűzifaprogramot indított el, melynek célja, hogy a tűzifával még nem rendelkező magyar családok számára az idei téli energiaszükségletet biztosítsa és kiszolgálja a lakossági igényeket. A kezdeményezést nem szociális szempontból, hanem az energia veszélyhelyzet megoldása érdekben indította el a kormány, melynek keretében az állami erdőgazdaságoknál megtermelt tűzifa egységesen maximált áron vásárolható meg, háztartásonként legfeljebb 10 erdei köbméter mennyiségben.

Az állami erdőgazdaságok elsősorban a saját működési területükön fekvő települések lakosságát szolgálják ki. 

A program keretében vásárolható tűzifa mennyisége és fajtái 

Háztartásonként maximum 10 erdei köbméter tűzifa vásárolható, de van lehetőség a maximális mennyiségnél kevesebb, illetve részletekben történő vásárlásra is. 

A Tűzifaprogramban keménylombos, lágylombos és fenyő tűzifa vásárolható; az egyes állami erdőgazdaságoknál az adott területre jellemző fajösszetétel szerint. A programban hengeres tűzifa vásárolható.

 

A program keretében az állami erdőgazdaságoknál vásárolható hengeres tűzifa egységes maximált forgalmi adót is tartalmazó ára tűzifa fajtánként, erdei köbméterenként

Keménylombos: 30 000 Ft

– Lágylombos: 19 000 Ft

– Fenyő: 19 000 Ft

A tűzifa szállításának díját az ár nem tartalmazza, az átvételi pontról a felhasználási helyre, azaz a háztartásokig történő szállításról, illetve a fa feldolgozásáról a vásárlónak kell gondoskodnia.

 

A program keretében magyar lakcímkártyával rendelkező magánszemélyek vásárolhatnak tűzifát a lakcímkártyájuk bemutatásával. A felhasználási hely az igénylő lakcímét igazoló hatósági igazolványán (lakcímkártyán) feltüntetett, címadatokkal megjelölt hatályos tartózkodási hely, vagy ennek hiányában lakóhely.

Egy háztartásra vonatkozóan összesen legfeljebb 10 erdei köbméter tűzifa vásárolható.

A Tűzifaprogramban a 10 köbméteres mennyiségbe beleszámít az állami erdőgazdaságoknál 2022. május 1. után vásárolt tűzifa mennyisége.

A befizető helyeken történik a fa megrendelése és az egységes, maximált ár befizetése. Csongrád város közigazgatási területéhez legközelebb eső megrendelési, befizetési helyek:

  • Ásotthalmi erdészet (6783 Ásotthalom, Kiss Ferenc krt. 82. tel:06-30-504-3350, asotthalmierdeszet@dalerd.hu)
  • Szegedi erdészet (6721 Szeged, Zsótér u. 4/b. tel:62-426-708, szegedierdeszet@dalerd.hu)
  • Gyulai erdészet (5700 Gyula, Kárpát u. 4. tel: 66-463-511, gyulaierdeszet@dalerd.hu)
  • Körösvidéki erdészet (5700 Gyula, Kárpát u. 4. tel:66-463-511, korosvidekierdeszet@dalerd.hu)

A program keretében vásárolt tűzifát a vásárlók kizárólag az állami erőgazdaságok által meghatározott helyen és módon vehetik át. Csongrád város közigazgatási területhez legközelebb eső átvételi helyek:

  • Ásotthalmi erdészet (06-30-504-3350, asotthalmierdeszet@dalerd.hu)
  • Mártély (62-426-708, szegedierdeszet@dalerd.hu)
  • Makó (62-426-708, szegedierdeszet@dalerd.hu)

Csongrád, 2022. szeptember 19.

Tisztelettel: Bedő Tamás polgármester