Válassza az Oldal lehetőséget

Hirdetmény

Hirdetmény

A parlagfű Magyarországon a legnagyobb területen előforduló és legelterjedtebb gyomnövény, melynek egészségügyi és gazdasági károsító hatása rendkívül jelentős. Ezért kérjük a lakosságot, hogy mindannyiunk egészségének védelme érdekében akadályozzuk meg a parlagfű elterjedését.

Az élelmiszerláncról és hatósági felügyeletről szóló 2008. évi XLVI. törvény 17. § (4) bekezdése értelmében a földhasználó köteles az adott év június 30. napjáig az ingatlanon a parlagfű virágbimbójának kialakulását megakadályozni, és ezt követően ezt az állapotot a vegetációs időszak végéig folyamatosan fenntartani.

A hatályos jogszabályok szerint: belterületen a jegyző, külterületen a Csongrád Megyei Kormányhivatal Hódmezővásárhelyi Járási Hivatala Agrárügyi Főosztály Növény- és Természetvédelmi Osztálya köteles hatósági eljárást kezdeni azon földhasználókkal szemben, akik elmulasztották a védekezési kötelezettségüket teljesíteni.

A 221/2008. (VIII.30.) Korm. rendelet értelmében a hatóság közérdekű védekezést rendel el, amely azt jelenti, hogy a hatóság által megbízott vállalkozó az ingatlantulajdonos hozzájárulása és előzetes értesítése nélkül is jogosult az érintett területre bemenni és ott a szükséges parlagfű mentesítési munkálatokat elvégezni. A munkálatok, valamint az eljárás költségei az ingatlantulajdonosát, használóját terheli.

A kötelezettségüket megszegőkkel szemben a vonatkozó jogszabályok szerint növényvédelmi bírságot kell kiszabni, amely belterületen 15.000-5.000.000,-Ft-ig terjedhet.

Kérem a Tisztelt Ingatlantulajdonosokat, hogy a fenti kötelezettségüknek tegyenek eleget, hisz a parlagfű mentesség mindannyiunk közös érdeke.

Lakossági panasz tehető a Polgármesteri Hivatal Fejlesztési és Üzemeltetési Irodáján és a csongrad@csongrad.hu e-mail címen.

 

 

Csongrád

Dr. Juhász László

jegyző

A szerzőről

Válaszolj

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Önkormányzati elektronikus ügyintézés

Facebook

Fussunk együtt jövőre!

Önnek ajánljuk